V Pragi

Poskus atentata na Angelo Merkel

R.T.
26. 8. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iz Češke prihajajo poročila, da je praškim policistom uspelo preprečiti domnevni poskus atentata na nemško kanclerko Angelo Merkel.

Reuters
Svojo srečo je poskusil, ko je povorka krenila z letališča na obrobju češkega glavnega mesta.

Češki policisti so oboroženemu moškemu preprečili, da bi se v Pragi s svojim črnim terenskim vozilom znamke Mercedes infiltriral v kanclerkino povorko.

Svojo srečo je poskusil, ko je povorka krenila z letališča na obrobju češkega glavnega mesta.

Policisti so v vozilu osumljenca našli teleskopsko palico, solzivec in lisice.

Prepričale so ga šele grožnje

Josef Bocan, predstavnik za stike z javnostjo tamkajšnje policije, je dejal, da je storilec v priporu. »Sumimo, da je skušal uporabiti silo zoper uradno osebo,« je dejal Bocan in razkril, da je moški ogrožal ne le kanclerko, ampak tudi policiste, ki so jo varovali. Njihove pozive je ignoriral; vozilo je ustavil in iz njega izstopil šele, ko so mu policisti zagrozili, da bodo streljali. »Na vsak način se je hotel pridružiti povorki,« je dejal Bocan. »Izsilil je policijsko vozilo, ki ga je poskušalo zaustaviti. Policistom gre zahvala, da kanclerkino življenje ni bilo ogroženo.«

Policisti so v vozilu osumljenca našli teleskopsko palico, solzivec in lisice.

Protesti

Nemška kanclerka je bila včeraj na enodnevnem obisku pri češkem predsedniku Milošu Zemanu in tamkajšnjemu predsedniku vlade Bohuslavu Sobotki. Številni Čehi so ob tem izrazili svoje nezadovoljstvo, potem ko je njihova vlada pristala, da bo sprejela 2.700 beguncev. Najbolj zgovorno s transparenti, ki so proč naganjali tako islam kot Merklovo, ki da ubija Evropo.