Trend

Zemlja se še ni segrevala tako hitro

R.T.
2. 9. 2016, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nasa je v torek oznanila, da se Zemlja v zadnjih tisoč letih še ni segrevala tako hitro, kot se trenutno. Če se bo ta trend nadaljeval, bo limit 1,5 stopinje Celzije, dorečen lani v Parizu, le slaba šala.

Nasini raziskovalci ugotavljajo, da temperature naraščajo desetkrat hitreje od zgodovinskega povprečja.

Tri rekordno vroča poletja zapored, takšna je bera zadnjih treh let. Če slučajno vzorec ni dovolj očiten, so bili pri Nasi jasni kot beli dan: »V zadnjih 30 let smo se premaknili v poseben teritorij. Kaj takšnega se v zadnjih tisoč letih še ni zgodilo. Ni ga obdobja, v katerem bi lahko govorili o trendu, kakršnega smo videli v 20. stoletju.«

Temperaturni prag

Lanskega decembra so se vodilni znanstveniki in najbolj mogočni politiki zedinili, da je potrebno ukrepati. In to hitro, da bi globalno segrevanje obdržali pri relativno varni 1,5 stopinje Celzija. Ker sporazum ni bil zavezujoč, je predlog ratificiralo le 23 držav od 197, kolikor jih ga je podpisalo. Nedavne raziskave pa kažejo, da bo le še pet let trenutnih emisij ogljikovega dioksida povsem izničilo naše možnosti, da bi povišanje temperature zadržali pod dogovorjenim pragom.

Zgodovinsko povprečje

Nasini raziskovalci ugotavljajo, da temperature naraščajo desetkrat hitreje od zgodovinskega povprečja. Kar pomeni, da se bo planet v naslednjih sto letih segrel vsaj dvajsetkrat hitreje od zgodovinskega povprečja. Njihove ugotovitve kažejo, da so se temperature po koncu ledenih dob v 5.000 letih dvigale za med 4 in 7 stopinjami Celzija. Segrevanje v prejšnjem stoletju pa je bilo desetkrat hitrejše.

»Kronični družbeni problem za naslednjih sto let,« so temu rekli pri Nasi.