Triglav Triatlon Bled

Pestro že štirinajstič zapored

sn
1. 9. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Mali Zaki pri Bledu se bo v soboto, 3. septembra, odvil triatlon, na katerem se bodo pomerili mnogi, od najmlajših do 75-letnikov ter od popolnih rekreativcev do profesionalnih športnikov.

svet24
Druščina je na Bledu vsako leto mešana – od rekreativnih športnikov do profesionalcev.

Na čelu organizatorjev je že vsa leta Miro Kregar, ustanovitelj blejskega triatlona in legenda slovenskega triatlona, ki pa tokrat v Malo Zako ne bo prišel v športni opravi, temveč le kot koordinator dogajanja in seveda kot navijač.

Facebook
Na čelu organizatorjev je že vsa leta Miro Kregar, ustanovitelj blejskega triatlona in legenda slovenskega triatlona.

Medijski triatlon popularnih, štafetni triatlon za podjetja in združenja, triatlon za vsakogar, super sprint triatlon za mladince, olimpik triatlon in cici akvatlon za otroke … Vse te kategorije se bodo zvrstile na dan Triglav Triatlona Bled, ki se ponaša z zahtevno progo, zlasti kolesarsko. »Po grafih sodeč naša proga ustreza olimpijski v Atenah – pet klancev bo treba premagati, po približno 500 metrov višinske razlike,« je poudaril Kregar in dodal, da v tako zahtevnih razmerah nikomur ni lahko, ne najhitrejšim ne najpočasnejšim. »Vsak se bori sam s sabo in na koncu doseže svoje lastno zmagoslavje,« je povedal mož, ki osvaja stopničke na najtežjih triatlonskih preizkušnjah na svetu.

Potili se bodo tudi znani

Na tekmi, ki šteje za pokal Alpe Adria in slovenski triatlonski pokal 2016, pričakujejo od 500 do 600 tekmovalcev, saj vsako leto zabeležijo desetodstotno povečanje števila prijav.

Lani so udeleženci prišli iz kar 23 držav širom sveta. Med znanimi obrazi, ki so minula leta opravili s to preizkušnjo, so Borut Pahor, Marko Potrč, Luka Špik, Iztok Čop, Jani Klemenčič, Dušan Mravlje, Martin Strel, tudi pokojna Tomaž Humar in Jure Robič. Bi se jim radi pridružili? Najlažji način je, da izpolnite prijavnico na spletni strani www.trisport-klub.si, odgovore na vsa svoja vprašanja pa boste prejeli tudi, če se oglasite po elektronski pošti na info@trisport-klub.si.

Prijave prek spleta so po 29. avgustu zaprli, možna je prijava na dan prireditve, vendar bo cena takrat višja za 20 odstotkov. Vsi, ki se boste udeležili tekme, boste prejeli topel obrok, pijačo in majico. Za najboljše organizatorji pripravljajo bogate praktične in denarne nagrade, predvsem pa obljubljajo veliko pozitivne športne energije.

Ker praznik triatlona zbuja veliko zanimanja, smo organizatorje prosili, da nam kategorije še malce razložijo – za tiste, ki na tem področju morda niso najbolj domači. Z veseljem so nam ustregli.

svet24
Kategorij na Triglav Triatlonu Bled je toliko, da lahko vsakdo najde nekaj zase.

Evropski mladinski pokal

To je edina triatlonska preizkušnja v Sloveniji, ki je na koledarju Svetovne triatlonske zveze. Da bo zadoščeno vsem evropskim standardom, prideta iz Anglije dva delegata evropske triatlonske zveze. Lani sta bila kljub obilnemu deževju z organizacijo zelo zadovoljna. Organizatorji se trudijo, da bo letos enako. V ta namen bo nekoliko spremenjena trasa plavanja, in sicer bodo mladinci skočili v vodo na drugi strani Male Zake in priplavali v direktni liniji proti menjalnemu prostoru.

Miro Kregar, organizator

"Zelo sem vesel, da imamo pri dogodku podporo lokalne skupnosti, s katero lepo sodelujemo."

Mladinci, ki se borijo za točke evropskega pokala, se bodo pomerili na razdaljah 400-13-3,3. Najhitrejši potrebujejo za te razdalje manj kot 40 minut, tekmovalci pa pritečejo v cilj v razdelkih po zgolj par sekund.

Cici akvatlon za najmlajše

Namenjen je letnikom 2005 in mlajšim – za najmlajše 50 m plavanja in 500 m teka, za malo starejše pa 200-1200. Seveda najmlajši plavajo v bližini obale in v prisotnosti kar osmih čolnov potapljačev reševalcev. Tako da lahko takoj priskočijo na pomoč ob morebitnih težavah mladih plavalcev.

Za označitev proge je po navadi postavljenih precej napihljivih delfinov, krokodilov, ki jih otroci pozneje dobijo za nagrade.

Triatlon za vsakogar

Ta je namenjen vsem tistim, ki si nekajkrat na teden vzamejo par uric časa za telesno vadbo. Tristo metrov plavanja, 13 kilometrov kolesa in 3,3 kilometra teka je ravno pravšnji zalogaj. Tudi termin, takoj po letnih dopustih, je ravno pravšnji za vse, ki si tekom poletja, ko je voda v jezerih in na morju topla ter dnevi daljši,lahko vzamejo malo več časa plavanje, kolesarjenje in tek. In konec poletja se gredo pomerit na blejski triatlon za vsakogar.

Olimpik triatlon

svet24
Po grafih sodeč kolesarska proga ustreza olimpijski v Atenah – na petih klancih je treba premagati po približno 500 metrov višinske razlike.

Na tem se bodo pomerili najboljši slovenski triatlonci in triatlonke, saj velja za državno prvenstvo. Najhitrejši, se pravi državni prvaki, bodo s preizkušnjo opravili v dveh urah. Tisti, ki pridejo na tekmovanje za potrditev svoje pripravljenosti, ki so si jo pridobili s treningi tekom poletja, pa bodo potrebovali do tri ure in pol. tekmovalci morajo preplavati 1500 m (2 kroga), prekolesariti 40 km (6 krogov) in preteči 10 km (3 kroge).

Na sporedu bo v soboto popoldne, ob 14. uri, kot zadnje dejanje Trišportnega dneva na Bledu. Vsi krogi se dogajajo v okolici Male Zake, tako da lahko svojci in navijači z enega mesta spremljajo celotno dogajanje.

Štafetni triatlon

Ta je namenjen športnikom, ki še ne obvladajo vseh treh triatlonskih disciplin – plavanja, kolesarjenja in teka, ampak se združijo dva ali trije tekmovalci in kot ekipa obvladajo vse tri discipline. To je tudi izvrsten, zdaj popularni team building, saj je močno prisoten timski duh. Razdalje: 300-13-3,3.

Medijski triatlon

Namenjen je predstavnikom medijskih hiš. Da novinarji niso zgolj opazovalci in opisovalci dogajanja, temveč aktivni udeleženci. Razdalje so rekreaciji primerne: 300-13-3,3. Lahko tudi v štafetni izvedbi, kjer nastopijo po trije tekmovalci za ekipo ali posamezniki, ki s celotnim triatlonom opravijo sami.