Komunikacijske storitve

Duo se je namenil izriniti Facetime

Marjan Kodelja
21. 8. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Google je maja napovedal komunikacijski storitvi Allo za tekstovna sporočila in Duo za videoklice. Prva je zaradi umetne inteligence zanimivejša, druga pa se je prva pojavila na tržnici.

Google se je odločil zagreniti življenje ponudnikom aplikacij za videosporočanje z lastno aplikacijo, imenovano Duo.

Googlov Hangouts, Applov Facetime in še cela vrsta drugih komunikacijskih aplikacij sprožajo vprašanje, čemu še dve. Odgovor pa je sila preprost. Zakaj pa ne, če lahko? Duo je pač še ena aplikacija za videoklice, in ker je globoko integrirana v sistem Andorid, v različici za Applov mobilni sistem zato nekatere stvar ne delujejo tako dobro, bo zelo verjetno našla uporabnike. Vprašanje je le, ali jih bo dovolj, da se bo izplačala.

Preprosta namestitev in uporaba

Storili so, kar je drugim oteženo. Duo je močno integriran v sistem Android, zato načeloma deluje bolje in je preprostejši za uporabo. 

Po prenosu s tržnice in namestitvi tako kot večina sorodnih aplikacij pogleda v lokalni imenik mobilna in ga uporabi za možnost videoklicev. Nobenega računa ni treba odpirati, ni nobene registracije ali pa predstavljanja z vzdevki. Lastna telefonska številka, pa seveda profilna slika, ako imamo stike opremljene z njimi, je vse, po čemer smo videni v »sistemu«. Potem pa sta dovolj le klik na stik in videoklic je sprožen. Ker aplikacija na strani klicanega opravi vse, kar je potrebno že med »zvonjenjem«, tudi ni nadležnih zamud in vprašanja: »Si tam, me slišiš?«

Tok tok, a bi prosim dvignil?

Čeravno se torej Duo ne loči veliko od tekmecev, ki so mimogrede na voljo že leta in imajo večje ali manjše skupine zadovoljnih uporabnikov, pa se v eni funkciji vseeno razlikuje. Že med zvonjenjem klicani vidi videotok kličočega, njegovo »živo sliko«, torej ga ta lahko s pačenjem ali pač kako drugače prepriča, da klic sprejme. Funkcijo kajpada lahko izključimo, ker pa aplikacija v sistem iOS ni globoko integrirana, tam ne deluje.