Zanimivosti

Odkrili ogromen lesen krog blizu Stonehengea

ud
21. 8. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Arheologi so odkopali dokaze o ogromnem krogu, sestavljenem iz lesa, in to samo 3,2 kilometra stran od mogočnega Stonehengea, ene izmed glavnih znamenitosti Anglije.

youtube
Ogromen lesen krog se nahaja samo 3,2 kilometra stran od Stonehengea.

Leseni krog so odkrili v bližini arheološkega kompleksa Durrington Walls. To impresivno neolitsko strukturo pa naj bi sestavljalo 300 sedemmetrskih lesenih desk, razporejenih v 500 metrov širok krog. Kljub pomanjkanju časa in sredstev, namenjenih gradnji te strukture, obstajajo dokazi, da ta prazgodovinski spomenik ni bil nikoli dokončan.

Izkopavanja

Obstajajo dokazi, da ta spomenik ni bil nikoli resnično dokončan. 

Arheologi so pri izkopavanjih ugotovili, da so bile lesene deske namenoma odstranjene iz tal ter da je nekdo zapolnil luknje z bloki krede. Odgovor na to skrivnost naj bi se skrival v obdobju pomembnega verskega in političnega preobrata, ki je potekal nekje okoli leta 2460 pr. n. št. V istem časovnem obdobju pa je bil tudi Stonehenge v procesu prehoda iz večje strukture v bolj znani kamniti krog, kot ga poznamo danes.

Strukture

Tudi druge neolitske strukture, kot so stoječi kamni pri Silbury Hillu, kar je največja umetna gomila v Evropi, so bile zgrajene v tistem času. Strukture pa nakazujejo, kako politično in ideološko dinamična je bila britanska družba.