Zanimivosti

Vozi, kjer vam srce poželi, najraje pod vodo

Marjan Kodelja
21. 8. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Večina nas ima zelo tradicionalni pogled na vozila. Avtomobili vozijo po cestah, ladje plujejo po vodnih površinah in podmornice pod vodo. Libelule, ki sicer obstaja le v glavi izumitelja in na umetno ustvarjenih slikah, pa lahko vozi kjerkoli.

Okvir vozila je iz lahke kovine, večina ohišja pa iz prozorne plastike, da je pogled ven čim manj moten. Na obeh straneh so vrata, ki se odpirajo navzgor.*

Vožnja po morskem dnu

Omenjena tri vozila niso izbrana po naključju, temveč združena opisujejo zmogljivosti predlaganega vozila, namenjenega preživljanju prostega časa. Kajpada je pogon električni, zaradi velikih koles pa lahko vozi tudi po terenu zunaj urejenih cest. Dokler ga ne ustavi ovira.

Ampak to ni nič posebnega. Gremo pod vodo, ko že ravno plujemo po gladini. Na zaslonu, ki je vodoodporen in prepozna dotike, je treba le pritisniti ustrezen »gumb«. Kabina se napolni z vodo, ki služi kot balast za potopitev, torej si moramo nadeti potapljaško opremo ter s sabo imeti dovoljšno zalogo zraka. Količino vode v kabini lahko po želji spreminjamo ter tako kot podmorničarji plujemo v želeni globini, tudi tu za pogon skrbijo kolesa, vozilo pa lahko vozi tudi po dnu v spremstvu morskega življa.

Sliši se odlično, mar ne? Zanima pa nas, ali bo ideja tudi kdaj postala realnost, kajti kaj, če voznik naredi napako pod morsko gladino? Eno je resničnost »podmorničarja«, drugo pa lepe želje.