Preureditev

Brez večjih posegov novo veselje v stari kopalnici

mo
20. 8. 2016, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če bi radi svojo staro in dolgočasno kopalnico preuredili v vesel in prijazen prostor s prednostmi in užitki, ki jih nudi sodobna oprema, še ni treba stanovanja za nekaj časa spremeniti v gradbišče in zapraviti lep kupček denarja.

dreamstime
Kopalnico lahko imenitno prenovite tudi brez velikih zidarskih del.

Kopalnico lahko prenovite tudi brez velikih zidarskih del – z zanimivimi barvnimi dodatki in novim pohištvom, pa tudi kakšen kos sanitarne opreme se da zamenjati brez velikih gradbenih posegov.

profimedia
Tudi v majčkenih kopalnicah se vedno najde mesto za rastline, ki polepšajo prostor.

Kad in prha

Celo staro vzidano litoželezno kad z izrabljeno hrapavo površino, ki se je ne da več temeljito očistiti, lahko odstranite in zamenjate, čeprav nimate enakih ploščic, s katerimi bi prekrili luknje v podu in steni. Manjkajoče ploščice lahko dopolnite z drugačnimi, če jih boste nato prekrili z novo plastično kadjo, ki ima tudi sprednjo stran iz plastike.

Na enak način lahko svojo staro prho zamenjate z moderno kabino za prhanje, ki vam bo (odvisno od tega, koliko ste pripravljeni zanjo odšteti) lahko nudila vse mogoče sprostitvene užitke – od vodne masaže in aromaterapije do parne kopeli in savne.

Če pa svoje stare kabine za prhanje ne bi radi zamenjali, lahko svoje ugodje ob prhanju povečate tako, da namesto stare baterije s prho pritrdite na steno masažni set, ki vam bo masiral telo od glave do pet, poleg temperature vode boste lahko izbirali tudi jakost vodnih curkov.

dreamstime
Kakršnakoli že je vaša kopalnica, poskrbite, da se boste v njej počutili prijetno.

Nekaj trikov

Brez težav je mogoče zamenjati tudi star umivalnik in dotrajano straniščno školjko, pod pogojem, da bo novi sanitarni element pritrjen na podoben način kot stari, tako da na ploščicah ne bo videti lukenj stare pritrditve. Če pa bo pritrditev drugačna, lahko luknje starih vijakov zakitate in skrijete za visoko omarico ali pa poškodovane ploščice odstranite in odprtino zapolnite s koščki, ki ga zložite v zanimiv vzorec.

Strokovnjaki so preverili Za leseno talno oblogo v kopalnici sta najbolj primerna tik in mahagoni, ker sta zelo trpežna.

Če bi radi prestavili straniščno školjko, morate vedeti, da je za odtok, ki bo povezoval novo školjko s staro odtočno cevjo, potrebnih pet odstotkov padca, kar pomeni, da se bo cev na razdalji enega metra spustila za pet centimetrov. Če stropna konstrukcija ni dovolj visoka, da bi lahko vanjo namestili novi podaljšek odtočne cevi, lahko WC-školjko dvignete na stopnico in tako pridobite potrebno višino. V tem primeru boste seveda morali stare talne ploščice prekriti znovimi.

Polepšajte prostor

Zelo lepo se da kopalnico dopolniti tudi z novimi lesenimi dodatki. Z novo leseno oblogo lahko prekrijete steno, tla ali sprednjo stran kadi, kupite novo leseno pohištvo, z lesenimi vložki prekrijete tla v kabini za prhanje. Najbolj trpežna in zato najbolj primerna za kopalnice sta tik in mahagoni, pa furnirji iz naravnega lesa s kvalitetno prevleko.

Majhna kopalnica bo videti veliko večja in svetlejša, če se bo njena podoba zrcalila v velikih ogledalih, ki jih lahko pritrdite na stene in vrata omaric.

Če ima kopalnica dnevno svetlobo, lahko prijetno in sproščeno bivalno vzdušje v kopalnici ustvarite tudi z zelenimi rastlinami, ki ljubijo topel in vlažen zrak, kot sobambus, ciperus, razne praproti in orhideje.

dreamstime
Če imate radi barve, si lahko v prav vsaki kopalnici daste duška.

Kam s pralnim strojem?

Če se vam zdi, da pralni stroj kazi videz vaše kopalnice, ga lahko postavite v globoko omaro ali pa ga od kopalnice ločite s predelno steno iz siporeksa in skrijete za žaluzijo. Na policah nad pralnim strojem boste lahko hranili brisače, toaletni papir in razne drobnarije.