Zanimivosti

Kaj pa rekreacija na dopustu?

zf
20. 8. 2016, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tu je najlepši čas v letu. Čas za zasluženi oddih. Mnogi smo težko čakali prijetno šumenje morja, zelenih rek in kristalno čistih jezer. Šelestenje drevja in vonj borovcev, ki nas tudi pozimi spominja na poletje.

Zajem zaslonske slike
V poletnih mesecih se izogibajte razbeljenemu asfaltu in raje uporabljajte gorske, hladnejše poti.

Večina si nas dopust predstavlja kot počitek v viseči mreži, s koktajlom na kakšni nori zabavi ali pa kot obisk čarobnih vrhov gora in doživetje neskončnega razgleda, ki ga ponujajo. K vsemu sodi tudi delček rekreacije, na katero tudi med dopustom nikar ne pozabite, saj boste tako izboljšali počutje in utrdili svoje zdravje.

Če ste v službi pogosto v stresu, vam bo to omogočilo tudi odpravo posledic stresnega in premalo dejavnega življenjskega sloga. Ne iščite izgovorov, kot so vročina, veter, dež in podobno. Res je, da je med naštetimi lahko vročina še kako nadležna in lahko včasih celo ogroža zdravje, vendar če boste upoštevali nekaj pravil, je lahko tudi poletna rekreacija odlična izbira.

V vodo za odlično rekreacijo

S plavanjem boste telo odlično ohladili. Vzemite si tudi čas za rekreativno plavanje in omilite stres.

Če se boste v vročih poletnih mesecih odpravili na morje ali na kopališče, boste zagotovo izbrali eno izmed najprimernejših oblik rekreacije, s katero boste ogromno naredili za svoje telo, hkrati pa ga ne boste mogli pregreti. Zato namesto da se v vodi le hladite in namakate, se vsaj pol ure na dan posvetite intenzivnemu plavanju.

Rekreacija le zjutraj ali zvečer

 Na tek ali kolesarjenje se odpravite v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, saj telo v vročem in vlažnem okolju doživlja dodaten stres, pri tem pa težje ohranja normalno telesno temperaturo.

Nič ne bo narobe, če se boste preizkusili tudi v plavanju s plavutkami, hitrejši boste, pa še bolj zabavno bo, vaše noge pa bodo delale pod večjim pritiskom. Pri tem ne pozabite na oči, zaščitite jih s plavalnimi očali ali masko za potapljanje in raziskujte zanimivi podvodni svet. Vsekakor pa plavajte v skladu s svojim plavalnim znanjem in pri tem ne precenjujte svojih sposobnosti ter se ne oddaljujte preveč od obale.

Zavedajte se, da čeprav velja potapljanje za vedno bolj priljubljeno in privlačno obliko rekreacije, je zaradi okolja, v katerem poteka, prav tako zelo nevarno. Zato je dobro, da se potapljate v paru, in sicer tako, da se prvi potaplja, drugi pa vas ob tem varuje in opazuje z vodne gladine. Največ utopitev se namreč zgodi tik pod vodno gladino, ko se potapljač vrača iz globine, kjer je pred tem prebil več kot minuto. Težave se pojavijo zaradi pomanjkanja kisika in prevelike količine ogljikovega dioksida v telesu. Še preden se lotite potapljanja, je posebej priporočljivo, da obiščete tečaj, kjer boste pridobili veliko koristnih in potrebnih znanj, ta vam lahko rešijo življenje.

Dobro je, da se potapljate v paru, in sicer tako, da se prvi potaplja, drugi pa vas ob tem varuje in opazuje z vodne gladine.

Tudi na morju ne pozabite piti 

Čeprav drži, da se v vodi odlično hladimo, se moramo zavedati, da kljub temu izgubljamo tekočino, zato je pomembno, da tudi na morju pijemo zadostne količine vode. Potreba po vodi se dodatno poveča, če se odločite za rekreativno poletje. Zato bodite pozorni na znake, ki vam jih sporoča telo. Stopnjo hidracije boste najhitreje ocenili po občutku žeje in pogostnosti uriniranja. Če greste na vodo redkeje kot sicer, voda pa je temnejše barve in ima ob tem še neprijeten vonj, je to zagotovo znak, da morate popiti več tekočine.

Vročina je nevarna zdravju

arhiv
Če je tek vaša priljubljena rekreacija, ni razloga, da se z njim ne bi ukvarjali tudi na dopustu. Izberite senčno okolje, ne pa odprtih in kamnitih območij.

V vročem in vlažnem okolju telo doživlja dodaten stres, ta pa se še poveča, če se rekreiramo, saj telo pri tem težje ohranja normalno telesno temperaturo. Vroč zrak oteži oddajanje toplote z radiacijo, velika količina vlage v zraku pa ovira oddajanje toplote z znojenjem. Zaradi pregrevanja lahko pride tudi do vročinske izčrpanosti, vročinskih krčev, motenj zavesti, v najhujšem primeru celo do vročinske kapi. Če je vaša priljubljena rekreacija tek ali kolesarjenje, se zanju odločite tam, kjer je več senčnih površin. Sicer pa je najbolje, da se za tek ali kolesarjenje odločite zelo zgodaj zjutraj ali pozno popoldne in proti večeru, ko se temperature že znižajo. Predvsem pa prisluhnite telesu in stopnjo napora prilagodite počutju. V vročem in vlažnem okolju z rekreacijo seveda ne pretiravajte.