Kloniranje

Kopije ovce Dolly so dobrega zdravja

G.G./STA
26. 7. 2016, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Štiri genetsko identične kopije svetovno znane klonirane ovce Dolly, ki je zaradi zdravstvenih težav poginila leta 2003, so sedaj stare devet let, zdrave in živahne.

YouTube
Klonirane ovčke nimajo težav.

Debbie, Denise, Dianna in Daisy, ki veljajo za Dollyjine identične sestre, čeprav so se rodile 11 let kasneje, so dokaj dobrega zdravja, so sporočili znanstveniki, ki so na njih proučevali možnost, ali lahko živalski kloni živijo dolgo in zdravo življenje.

Četverčke ovac so znanstveniki ustvarili iz iste celice mlečne žleze kot Dolly, ki je bila prvi kloniran sesalec z uporabo tehnike, ki se imenuje somatski celični nuklearni transfer (SCNT). Doslej ni znano, da bi s pomočjo te tehnike klonirali človeka.

Dolly, ki se je skotila pred 20 leti, 5. julija 1996, je zbolela za artritisom kolena, ko je bila stara pet let, in poginila pri šestih letih zaradi progresivne pljučne bolezni, kar je približno polovica pričakovane dobe njene ovčje pasme Finn-Dorset. Njena smrt je vzpodbudila trditve, da so kloni podvrženi boleznim in prerani smrti. Tudi pri kloniranih laboratorijskih miših so sicer doslej ugotovili nagnjenost k debelosti, diabetesu in prezgodnji smrti.

Kevin Sinclair in univerze v Nottinghamu in skupina znanstvenikov so zato izvedli medicinske teste na štirih "Dollyjevkah", ki so se skotile julija 2007, in še devetih drugih kloniranih ovcah iz različnih celičnih kultur.

Pri vseh 13 ovcah so ugotovili, da kljub "napredovani starosti" nobena od njih nima diabetesa in imajo normalen krvni pritisk. Nekatere imajo blag osteoartritis, ena pa zmerno obliko bolečin, kar sicer ni neobičajno za ovce njihovih let. Nobena od ovc pa ne šepa, tako kot je Dolly.

Kot so poudarili znanstveniki, so ti rezultati "očarljivi" in kažejo, da ni dolgoročnih škodljivih učinkov SCNT na zdravje odraslih potomcev.