Da vas ne udari po denarnici

Nova pravila igre in kazni za goste v Dubrovniku

T.L
26. 7. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neprimerna oblačila vas lahko drago stanejo.

Profimedia
Po novem v mestno jedro le spodobno oblečeni.

Na zasedanju dubrovniškega mestnega sveta je v ponedeljek zvečer padla odločitev, ki bo prizadela predvsem tiste, ki v mestu radi dopustujejo precej sproščeno oblečeni oziroma slečeni. Z novim odlokom je namreč omogočeno kaznovanje vseh, ki po zgodovinskem delu mesta hodijo ''v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil''.

O možnosti, da bo takšen odlok sprejet, se je šušljalo že nekaj mesecev. Sprva se je govorilo o precej višjih kaznih, kot so jih mestni svetniki zdaj sprejeli. Ob vstopu v stari del mestnega jedra bodo tako postavljena opozorila, da kazen za sprehajanje po tem delu mesta v kopalkah,  brez zgornjega ali spodnjega dela oblačil, znaša 133 evrov ali 1000 hrvaških kun oziroma 500 kun (67 evrov), če bo kršitelj kazen plačal na mestu.   

"O goloti je bilo rečeno že veliko. Objavljeni so bili tudi številni novinarski članki in komentarji ljudi, ki živijo tu, o tem, da je neokusno, da se turisti po starem mestnem jedru sprehajajo neprimerno oblečeni. V cerkve in muzeje se ne sme vstopati neprimerno oblečen in tudi zgodovinsko mestno jedro je svojevrsten muzej, zato mislimo, da ni primerno, da se pomanjkljivo oblečeni turisti sprehajajo po Stradunu," je odločen Željko Raguž, namestnik župana.