Zanimivosti

Lovci Pokemonov, nikar na minska polja

G.G./STA
20. 7. 2016, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Priljubljena igra za pametne telefone Pokemon Go je tako obnorela prebivalce Bosne in Hercegovine, da so nekateri zašli na območja minskih polj. Nevladna organizacija Posavina bez mina je zato na Facebooku pozvala prebivalce, naj bodo previdni in spoštujejo opozorila, ki označujejo območja, kjer so še vedno mine iz časa vojne v BiH.

Profimedia
Mej nezakonito ne prečkajo le migranti, temveč tudi lovci na Pokemone.

Ponovili so, da je gibanje na območjih minskih polj nevarno, in pozvali lovce na Pokemone, naj ne zahajajo na območja, ki jih ne poznajo.

BiH velja za minsko najbolj onesnaženo evropsko državo. Po vojni je v BiH ostalo na tisoče min, in sicer naj bi bilo minsko onesnaženega 2,3 odstotka ozemlja države. Blizu minskih polj še vedno živi okoli 550.000 ljudi, kar je 15 odstotkov vsega prebivalstva. Od konca vojne leta 1995 je v eksplozijah min umrlo 600 ljudi, več kot 1100 jih je bilo ranjenih.

Podjetje Nintendo je igrico Pokemon, ki je znana več kot dvajset let, posodobilo v Pokemon Go in z njo sprožilo pravo evforijo. Igralec mora v realnem svetu s pomočjo mobilne naprave in navigacijskega sistema iskati figurice, ki mu omogočajo nadaljevanje igre.

Opozorila

Igra je najprej obnorela ZDA, Avstralijo in Novo Zelandijo, zdaj pa še Evropo. Že v prvih dveh tednih pa naj bi zaradi nje zabeležili kar nekaj incidentov. Na Floridi v ZDA naj bi na najstnika, ki sta med iskanjem Pokemonov zašla, streljal lastnik hiše, ki je mislil, da gre za vlomilca. Oglasila se je tudi hrvaška gorska reševalna služba, ki je opozorila, naj navdušenci nad igro v hribih ob jadranski obali ne lovijo Pokemonov.