Pravi čas

Vedno zaupajte spremembam

Cristy Žmahar
17. 7. 2016, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poletje je na polno zamahnilo s svojo iskrivo palico. Ste opazili, da so ta poletja drugačna, kot smo jih bili vajeni? Letos se poleti veliko dogaja, v odnosih se kreše in se končujejo, vse se na novo oblikuje. Na dan prihajajo naše najgloblje emocije ob raznoraznih igrah, ki jih pripravljajo predvsem odnosi in življenje samo. Veliko ljudi je pisalo, da so zmedeni, morda celo prestrašeni.

dreamstime
Tudi vi iz srca pomagajte ljudem, ki potrebujejo pot iz teme na svetlobo. Če bomo podprli drug drugega, nam bo lažje. Vsi smo krvavi pod kožo.

To pisanje je navdihnil prav poseben pogovor. Z dobro prijateljico sva zadnjič »čvekali« po telefonu in solzice so zalile njen obraz ob osebni preizkušnji.

dreamstime
Nikar ne stojte v bolečini predolgo, da ne bi začeli verjeti, da je to edino življenje, ki se ga lahko živi ... Kajti ni.

Ko je kamen na srcu končno razkril, kdo je in zakaj je tam, sva ga čisto počasi začeli kotaliti dol z mehkega srca, zato da bi ji pustil čutiti in dihati v ritmu življenja. Potem pa se je eden izmed njenih stavkov glasil: »Oprosti, če sem ti preveč 'jamrala'.« Ljubeče sem ji razložila, zakaj so prijateljice v njenem življenju, nato pa so utrinki misli začeli švigati naprej ...

Jamranje ali slovnično pravilneje – tarnanje – se velikokrat ne razume dobro; napočil je pravi trenutek, da razmislimo, kaj narediti, ko se počutimo tako zelo prizadete, da je tarnanje posledica tega ...

Ko tarnamo, je to klic na pomoč

Tarnanje ni negativna energija, kot mislijo mnogi. Tarnanje je v resnici ozaveščanje, ki pravi: »Nekaj me tako zelo boli ...« Nato človek našteva vire bolečine in jih poskuša razumeti kot duša in kot zemeljska osebnost. Poskuša razumeti. Prihaja v stik s svojimi čustvi in jih izraža. Tarnanje je tako kot nekakšno priznanje, da nekaj ni v skladu z našo resnico. V kolikor potarnamo, si take resnice priznamo na glas. Kar pomeni, da je to več kot zdravilno. Tarnanje pomeni, da si želimo nekaj spremeniti in izražamo svoje tegobe ob situacijah, v katerih smo. Vsaka beseda, izražena sebi ali drugim, je v tem primeru čisto zlato, vredna več, kot si mislite. 

Konstruktivnost tarnanja

Ko tarnanje pride na plano, je konstruktivno. Dovolite si ga. Najdite si ljudi, ki vam bodo pomagali priti do uvidov, ki omogočajo jasen pogled na resnico. Najdite tiste, ki vas lahko vodijo, ter jim »pojamrajte«. Dajte ven vsako čustvo, vsak svoj vidik, ki ga čutite, da vidite, kaj bodo rekli oni. A pozor – izberite si ljudi, ki jih cenite in vas spodbujajo. Nikoli ne poslušajte ljudi, ki nimajo tistega, o čemer vam svetujejo.

Primer: ne morete o reševanju zakona spraševati svežega ločenca. Z ločitvijo ni nič narobe, pravim le, da ima ta človek v tem trenutku drugo perspektivo, kot jo iščete vi. Najdite si ljudi, ki vas spodbujajo in se po pogovoru z njimi počutite, kot da ste našli rešitev, in ne dodatne zmede. In obratno. Tudi vi iz srca pomagajte ljudem, ki potrebujejo pot iz teme na svetlobo. Če bomo v tem obdobju podprli drug drugega, nam bo lažje. Vsi smo krvavi pod kožo.  

Tarnanje in njegove meje

Svet24
Cristy Žmahar, Duhovni atelje Potovanje Duše.
Velika sprememba tudi za Cristy in Mihaela Duhovni atelje Potovanje duše se poslavlja od stare lokacije v želji nove energije. »Leta 2013 smo ob odprtju novih prostorov, na portal obilja 8. 8., organizirali izjemno meditacijo. Portal obilja 8. 8. je služil enakemu namenu dve leti pozneje, zato ni presenečenje, da bo 8. 8. blagoslavljal tudi odprtje naše nove lokacije v Šentvidu,« vabi Cristy. 

Ko pridejo vsi vidiki in vzroki tarnanja na plano, je čas za delovanje. Nekaj časa lahko tarnamo glede določenega odnosa ali situacije z namenom, da pridemo do odločitve, kaj bomo s tem storili. Ko pa je odločitev jasna, je čas, da besede zamenjajo dejanja. Kako dolgo vam lahko nekdo tarna oziroma lahko tarnate sami, preden bo čas, da se premaknete naprej?

Trojka je zlata številka duhovnosti, saj se narava obnovi v treh mesecih in je pripravljena, da pokaže zmogljivosti novega letnega časa. Tri tedne obdelovanja situacije je dovolj za manjše zagate, prepire, transformacije, tri mesece pa je zgornja meja za velike preobrate. Po tem času je dobro, da se pokažejo določeni premiki. Sicer tarnanje vodi v negativo in ta vodi do apatije, izgube volje, v apatičnost ali celo depresijo.

V kolikor vas nekaj tako muči, da tarnate o tem, potem to pomeni, da je ta stvar ali odnos resne narave in je treba težavo razrešiti. Najti neki duhovni, čustveni in fizični premik. Kaj ta premik je, ljudje po navadi vedo. Ljudje, ki jih zlorabljajo oziroma nekdo na primer zelo grdo dela z njimi, vedo, da morajo končati tak odnos. Samo poguma nimajo zaradi lastnih vzorcev in strahu pred izgubo. A tega vedenja ne gre ignorirati. Če ga boste, bo prej ali slej kot izterjevalec strahov potrkal na vaša vrata in zahteval svoj dolg. Vaša duša ne želi sprejeti česarkoli, kar sproža občutke manjvrednosti ali žalosti. Prisluhnite ji in se ljubite dovolj, da spremenite tisto, kar vas straši, a se spremeniti mora. Vi veste, kaj to je. Kajti po navadi jočete zaradi tega.

Mihael Žmahar je v svoji knjigi Misijonarka karizmatične prihodnosti zapisal: »Premislite o ljudeh, zaradi katerih jočete. To so ljudje, ki režejo v krono kraljic ali kraljev.«

Čas sprememb je tukaj. Lahko pa ste prepričani, da bo nagrada za pogum izjemna. Naj tečejo solze in naj zdravijo. A naj ne tečejo več zaradi rezov v vaše krone življenja. Naj bodo del vašega tarnanja, a nato naj pride čas za nov letni čas ... Za nekaj novega. Poslovite se od vsega, kar boli, da bi lahko ponovno zacveteli. Kajti vse bolečine minejo, se sčasoma umaknejo in pokažejo se obrazi ljubezni. Le ne stojte v bolečini predolgo, da ne bi začeli verjeti, da je to edino življenje, ki se ga lahko živi ... Kajti ni.

Čas je za spremembe ... zaupajte jim. Vedno.