Zanimivosti

Varno v vodi in ob njej

zf
17. 7. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V vročih poletnih dneh se radi odpravimo, če že nismo na dopustu, osvežit v bližnje kopališče, gramoznico, jezero ali v reko. Ob tem pa je dobro, da upoštevamo nekaj nasvetov, ki nam lahko rešijo življenje.

Lara Jelen

Čeprav si v vročem poletnem dnevu in po možnosti še po napornem dnevu želimo takojšnje ohladitve v bazenu ali morju, pri tem nikar ne hitimo. Iz zdravstvenih razlogov je dobro, da ne skačete v vodo, če ste razgreti in potni, saj lahko nastopi srčna kap. Pomembno je, da se v vodo odpravljate postopno, da se telo počasi privaja na temperaturo vode. Še posebej pozorni bodite v tem primeru pri otrocih, ki so ogroženi prav toliko kot odrasle osebe.

Prav tako otrok ne puščajte brez varstva. Če se odpravite na divja kopališča, v gramoznice, jezera in reke, ne pozabite, da se kopate na lastno odgovornost. Divja kopališča ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode, niti upravljavcev. Divja kopališča so še posebno nevarna zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev. In če se že odpravimo na tako kopališče, je dobro, da je kvaliteta plavanja na najvišji stopnji.

Pazite nase in na svoje stvari

STA
Ravnajte se po določbah kopališkega reda in znakov, prav tako upoštevajte navodila reševalcev iz vode.

Čeprav ste na dopustu in so vaši možgani na »off«, se zavedajte, da storilci kaznivih dejanj tam ne počivajo. Nekaj več previdnosti je potrebne zaradi morebitnih tatov, ki so lahko morda od vas oddaljeni le za dolžino brisače. Zato svoje osebne predmete (telefon, denarnico, ključe) varno spravite na mesto, ki je skrito. Še bolje pa bo, če se boste na oddih odpravili z družino ali prijatelji in se z nekom od njih dogovorili, da bo »stražil« osebne predmete.

Ko ste to zagato rešili, pa čof v vodo ... A tam prav tako veljajo določene omejitve in pravila. Bodite strpni in spoštljivi do soplavalcev, sploh če so v bližini starejši. Ne škropite naokoli in ne skačite v vodo, če je v bližini več ljudi, ki jih ne poznate, morda to komu, čeprav vi v tem neizmerno uživate, kljub vsemu ni všeč. Če pa se kopate na kopališčih, se ravnajte po določbah kopališkega reda in znakov.

Večina javnih plaž in bazenov ima zagotovljen nadzor z reševalci iz vode in drugim osebjem, ki je odgovorno za vzdrževanje in red. Svetujemo vam, da se ravnate po njihovih odredbah in navodilih v primeru, ko morajo ukrepati. Tudi oni pa vam ne morejo zagotoviti popolne varnosti, zato je dobro, da v nekaterih primerih sami delujete preventivno.

Preventiva je boljša od kurative

Upoštevajte vremenske razmere in ne plavajte sami na daljše razdalje, saj tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost. Prav tako ne skačite v motno vodo, v plitvinah ali na neznanih mestih. Neznane situacije so lahko zelo nevarne in vas lahko stanejo celo življenja.

Če je morje vzvalovljeno, vam sicer odsvetujemo kopanje, saj morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale. Če pa se kljub vsemu odpravite v vodo, se spustite le tako daleč, dokler imate tla pod nogami. Če se odpravljate na kopanje v reki, se pripravite na brzice, ki skrivajo presenečenja in pasti. Sploh na mestih s hitrejšimi vodotoki ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave, prav tako zberite čim več podatkov in poskrbite za ustrezne ukrepe in varnost.

Izposoja čolnov in drugih plovil

Poleti si na morju, rekah in jezerih radi privoščimo tudi kakšno adrenalinsko popestritev. Dobro je, če se zavedamo, da nam izposojevalci opreme in sredstev, namenjenih športnim dejavnostim in dejavnostim v prostem času, lahko izposodijo le tisto, ki ustreza trenutnim vremenskim razmeram, zato ob nemožni izposoji ne nergajte. Opreme prav tako ne smejo izposojati osebam, ki so mlajše od 15 let in so brez spremstva staršev oziroma polnoletne osebe, ki ji je mlajša zaupana v varstvo. V primeru nezgode pa lahko veliko pripomorete, če o tem obvestite center za obveščanje (112) ali policijo (113), ki lahko poškodovanemu ali utapljajočemu reši življenje.