Pametni telefoni

Indijci so ga sprejeli, pa je nadaljeval pot v Evropo

Marjan Kodelja
16. 7. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Veliki mobilniki so za malenkostno večino zanimivejši od manjših, vendar smo vse manj pripravljeni odšteti velike denarce za tiste iz samega vrha. Zakaj pa bi, če ni treba?

Samsung si je ustvaril ime, zato je lahko telefon dražji od primerljivih tekmecev, a je še vedno zanimiv za kupce.

Samsung je telefon Galaxy J7 izdelal za azijske trge s prebivalstvom, občutljivim na ceno, a hkrati z željo lastiti si telefon z velikim zaslonom. Tozadevno je bil lanski model plastičen, letošnji pa se je tudi oblikovno približal srednjekategornikom družine A. Še vedno je sicer hrbtišče iz plastike, le videti je kovinsko, je pa zato tak okvir, kar mu daje nekoliko prefinjen videz.

Baterijo je mogoče odstraniti

Pohvalno je, da ima sistem Android 6, kajti znana je pregovorna počasnost Samsunga (pa tudi drugih) pri pripravi nadgradenj.

Hrbtišče je možno odstraniti, kar pa ne zmanjša občutka kompaktnosti, osvežujoče pa deluje možnost menjave baterije. Kajpada ni v vrhu ponudbe po zmogljivosti in vgrajenih tehnikalijah, je pa predvsem zaradi nižje cene zanimiv. Relativno, kajti s polno ceno dobrih tristo evrov ne sodi med najcenejše. Če smo odkriti, pa tudi ne v podrobnostih, kajti izdelan je kakovostneje in tudi zmogljivost je solidna. No ja, pretiravati pa le ne smemo. Zmotila nas je debelina, kajti zdi se nam preobilen; do naslednje reinkarnacije bi lahko malo »shujšal«. Zaradi nje je ergonomija uporabe, še posebej pri ljudeh z majhnimi ročicami in pri enoročni uporabi, slaba.

Koga še zanima, kaj je notri?

Telefona nima smisla primerjati z dražjimi, tako je manj pomembno, da je zaslon »le« ločljivosti HD (720), prej ali slej pa bo moral tudi v nižjo srednjo kategorijo telefonov priti čitalnik prstnih odtisov. Ni važno, kako zmogljiv telefon imamo, tudi na najcenejšem hranimo občutljive podatke, prst pa se je izkazal kot najboljša, predvsem pa najpreprostejša oblika varovanja naprave.