Pametni telefoni

Mojstrovalcev ne pusti hladnih

Marjan Kodelja
16. 7. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Termalna kamera je glavna značilnost mobilnika, ki mu do živega ne pridejo niti padci na tla, prah in voda do globine petih metrov. Zato se ve, komu je namenjen.

Gasilci bodo znali ceniti sposobnost videnja ponesrečenca v prostoru, polnem dima, kjer sicer ne vidijo prsta pred nosom.

Največjo pozornost kajpada pritegne termalna kamera podjetja Flir, ki je del telefona, ne pa le dodatek. Omogoča zajem toplote okolice tja do razdalje tridesetih metov, deluje pa tudi pod vodo. Ni vsemogočna in ne more zamenjati profesionalnih kamer, je pa priročno orodje za hitre preglede, na primer kakovosti izvedbe toplotne izolacije, za iskanje električnih vodov pod mavčnimi oblogami ali ponoči za spremljanje živali. Tozadevno je bodo veseli gasilci, obrtniki pa še kdo.

Malo tipalo, mala »ločljivost«

Tipalo termalne kamere je majhno in tako primerno vgradnji v telefon, po drugi strani pa ne nudi dovoljšnje ločljivosti (80 x 60 točk), da bi bila termalna slika sama po sebi dovolj zgovorna. Zato aplikacija izrablja običajno kamero, da naredi neke vrste »oris« okolice, na katerega nato termalna doda temperaturne odčitke. Dokaj natančno, čeprav smo vsaj v enem primeru opazili, da je bila termalna slika malce zamaknjena. Prikaz najbolj toplega območja ni bil čisto tam, kjer bi moral biti.

Če je za telefone CAT veljalo, da v zmogljivostih stopicajo daleč zadaj, so z modemom S60 dokazali, da so sposobni izdelati telefon, ki se lahko kosa s »srednjekategorniki«.

Srednje zmogljiv mobilnik

Razen tega, da je telefon robustne izvedbe, razmeroma debel in težek, gre za primerek srednje zmogljivega pametnega telefona z vsem, kar takšnemu pritiče. Ne bomo šli v naštevanje tehničnih podrobnosti, ker to postaja vse manj pomembno. Raje bomo zapisali, da ima pričakovano Android 6, zmogljivostno pa zadosti zahtevam večine. Ni najhitrejši, ni najtanjši, tudi ne najbolj zmogljiv in najlepši, ima pa stvari, ki jih bodo cenili uporabniki, katerim je namenjen.