Zanimivosti

Do bo slika Meseca kar se da odlična

Marjan Kodelja
16. 7. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

TINY1 bodo s ustaljenim prepričanjem, da morajo biti tehnikalije univerzalne, sposobne čim več stvari opraviti solidno, vendar ničesar res vrhunsko dobro!

Stojalo je nujno, ako želimo kolikor dobro fotografijo nočnega neba. Fotografiranje iz roke preprosto ne gre.

Projekt je na platformi za skupinsko zbiranje denarja Indiegogo sicer trikrat presegel zastavljeni cilj, vendar je zastavljen tako ambiciozno, da nekateri dvomijo o skorajšnjem začetku prodaje fotoaparata, ki je zasnovan za fotografiranje in snemanje nočnega neba.

Le nebo je zanj meja

Fotoaparat je sicer uporaben tudi za priložnostno fotografiranje, vendar so njegove značilnosti, med katerim je na prvem mestu tipalo z menda le štirimi milijoni točk, daleč za fotografskimi značilnostmi pametnih telefonov. Osnovna ideja ekipe je bila izdelati pripomoček za snemanje neba s časovnim zamikom (time lapse), vendar so mu kasneje dodali tudi dnevni način, ki vklopi infrardeči filter tipala, da so na dnevni fotografiji barve naravne. Ampak na prvem mestu je pogled na nočno nebo. Zato so razvili lastni algoritem za odstranjenje digitalnega šuma, katerega posledica so bolj ostre fotografije v slabših svetlobnih razmerah. Posebnost fotoaparata je interaktivni zemljevid neba z elementi dodane resničnosti, ki uporabniku omogočajo hitro identifikacijo nebesnih teles na zaslonu naprave.

Ceneje in manj tehnikalij med opazovanji

Če bo vse po sreči, bo fotoaparat v prosti prodaji na voljo v začetku prihodnjega leta.

Uporabili so nastavek objektivov CS, kar v praksi pomeni možnost uporabe večine objektivov kamer, hkrati pa tudi preprosto namestitev fotoaparata na teleskope. Vgrajen je tudi vmesnik brezžičnega omrežja Wi-Fi, ne le za deljenje fotografij, temveč tudi za upravljanje fotoaparata prek mobilne aplikacije. Primer, kako naj bi bila ta videti, pa je že na tržnici Play.