LETALSKA NESREČA

Med žrtvami tudi multimilijonar s temnim ozadjem

Matej Klarič
17. 7. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V nesreči letala na Predmeji nad Ajdovščino je bil med štirimi nesrečnimi žrtvami tudi 38-letni nemški poslovnež in multimilijonar Thomas Wagner, ki mu je zaradi spornega poslovanja grozila celo večletna zaporna kazen.

facebook
Thomas Wagner

Med tragično preminulimi v nesreči se je znašel omenjeni Thomas Wagner iz Leipziga, diplomant poslovne šole, ki je že julija 2002 ustanovil podjetje Unister in bil s prekinitvijo njegov direktor do smrti. Sprva se je ukvarjal predvsem s potovanji, sčasoma pa so dejavnosti in število spletnih strani vse bolj naraščali.

Prek 40 spletnih strani se tako danes ukvarja s celo paleto storitev, od turističnih in poslovnih potovanj, zavarovalništva, financ, avtomobilizma, medijev, nepremičnin do družbenih omrežij. Število zaposlenih v njegovih podjetjih naj bi v vseh poslih obsegalo skoraj 9000 ljudi, letno pa so obrnili več kot milijardo evrov. V Unisterju je bilo zaposlenih približno 1700 ljudi in velja za eno največjih spletnih podjetij, ki ima dnevno 10 milijonov unikatnih ogledov. Prav Wagner pa je bil njegov največji lastnik.

V podjetju šokirani                                                        

»Zaposleni smo izjemno šokirani nad novico, ki je do nas prišla zvečer. Vse naše sočutje gre k družini Thomasa Wagnerja. Na prvem kriznem sestanku vodstva smo že začrtali nove temelje prihodnosti spletne skupine,« so po tragičnem dogodku sporočili iz Unisterja. »Ne moremo nadomestiti njegove izgube. Zavedamo se izziva, ki je pred nami po njegovi uspešni zgodbi. Po najboljših močeh lahko nadgrajujemo njegovo dediščino in sledimo duhu ustanovitelja,« je dejal Dirk Rogl, vodja za komuniciranje v Unisterju.

Temna plat poslovanja

Čeprav je na površju poslovanje podjetja videti zelo pozitivno, pa na njegov račun ni manjkalo pritožb ter celo policijskih in sodnih preiskav. Tako so se na spletnih straneh potovalnega portala fluege.de, ki se oglašuje tudi na skakalnih smučeh, pojavile številne pritožbe uporabnikov, ki so morali plačati celotno ceno rezervacij, čeprav so jo med postopkom odpovedali. Zaradi takšnega početja so v Dresdnu morali plačati tudi 250 tisoč evrov kazni. Na obtožbe je Wagner odgovoril s tem, da se poskušajo učiti iz napak in »neprenehoma izboljševati«. Septembra 2011 so podjetje zaradi neetičnega poslovanja zapustili tudi nekateri vodilni kadri. Julija 2012 so v Bildovi računalniški reviji objavili osemstranski članek o njihovem spornem poslovanju, ki pa so ga v podjetju zanikali in označili za neutemeljeno.

Grozil mu je zapor

Po poročanju Bilda naj bi imel Wagner na padlem letalu tudi kovček, v katerem je bilo nekaj milijonov evrov. Če to drži, se pojavlja vprašanje, od kod mu toliko denarja v gotovini in kaj je z njim počel. V nekaterih državah znotraj EU je treba ob vstopu prijaviti že gotovino v višini več kot 10 tisoč evrov, vprašanje pa je, ali je to storil. Pred štirimi leti se je njegovo podjetje znašlo tudi v policijskih preiskavah. Tožilec jim je očital utajo davkov in sum nezakonite prodaje stanovanj. Wagner se je takrat znašel tudi v priporu in je bil izpuščen po plačilu varščine. Na koncu so ga obtožili nepooblaščene prodaje zavarovanj. Postopki zoper Wagnerja se do njegove smrti še niso začeli in jih zaradi nje tudi nikoli ne bodo dokončali.