RAZMERE V TURČIJI

Osem turških vojakov jutri pred sodišče

K.A./STA
17. 7. 2016, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora.

Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek.

V Istanbulu je v soboto zvečer, dan po poskusu udara, celo potekalo pravo praznovanje, na katerem je svoje privržence nagovoril predsednik Recep Tayyip Erdogan. O shodih, na katerih se je zbralo več tisoč Erdoganovih podpornikov, so tako poročali iz Istanbula, Ankare in Izmirja. Nosili so turške zastave in vzklikali Alah je velik. K shodom je pozval Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Neimenovani visoki turški predstavnik pa je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Istanbulu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine sicer po navedbah predstavnika, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters, ne predstavljajo več nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in izrazil prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele. Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Na ulicah se je zbralo veliko število ljudi, ki je podprlo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Znova letalske povezave s Turčijo

Po napovedih naj bi se danes postopno normaliziral letalski promet s Turčijo, zlasti z največjim letališčem v državi, letališčem Ataturk v Istanbulu. Med drugim je nemška letalska družba Lufthansa v soboto napovedala, da bo danes znova vzpostavila polete v Turčijo, ki so bili prekinjeni od petka zvečer.

Potem ko sta bila oba sobotna leta odpovedana, so danes na letališču Brnik pristala letala turške letalske družbe Turkish Airlines iz Istanbula.

Vir: arhiv Svet24
Letalski promet se počasi normalizira.

Sojenje osmerici pripadnikov turške vojske

Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek, je sporočila njihova odvetnica Ilia Marinaki.  

Vir: arhiv Svet24
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
Medtem ostajajo v priporu in še vedno zanikajo sodelovanje v petkovem državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala njihova odvetnica.

Erdogan že poklical Ciprasa

Grški premier Aleksis Cipras se je v soboto po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dejal mu je, da naj bi azilni postopek potekal gladko, a v skladu z mednarodnim pravom in pogodbami o človekovih pravicah. Po ocenah grške vlade naj bi za postopek potrebovali dva tedna.

Helikopter, s katerim so vojaki prispeli v Grčijo, so medtem že prepeljali nazaj v Turčijo. V soboto zvečer je ponj s helikopterjem prispela posadka, ga pregledala, nato pa so se z njim vrnili v Turčijo.

V Turčiji nadaljevanje aretacij

Po neuspelem udaru so tako v Turčiji aretirali že več kot 3000 vojakov in odpustili okoli 2700 sodnikov, poroča britanski BBC. Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča. Kot je v Ankari sporočil turški minister za pravosodje Bekir Bozdag, so doslej aretirali že 6000 ljudi.

Vir: arhiv Svet24
Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Istanbulu, napadali so tudi cilje v Ankari.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Vir: arhiv Svet24

Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Istanbulu, napadali so tudi cilje v Ankari. Napade so izvajali tudi s pomočjo zaseženih helikopterjev in letal. V neuspelem vojaškem udaru je bilo v noči na soboto ubitih najmanj 265 ljudi, 1440 je bilo ranjenih. Med ubitimi je 161 policistov in civilistov ter 104 pučisti.