POSEBNE IGRAČKE

Starodobniki vzbujajo pozornost

Roman Turnšek
18. 6. 2016, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Eni peljejo počasneje, drugi glasneje, ropotajoč, na dveh, treh ali štirih kolesih. Nekateri se jih spominjajo, spet drugi jih vidijo prvič – starodobnike, kot na kratko imenujemo dvo- in štirikolesne jeklene konjičke, ki so se v svojem zenitu sončili pred skoraj davnimi časi.

Društvo Magnet
Društva v okviru SVS si že več kot dve leti prizadevajo za nekatere sistemske spremembe, ki bi poenostavile in bistveno znižale stroške dirk na ljubiteljski ravni.

Ni jih več veliko, a kljub temu je še vedno mogoče najti zanimive primerke. Nekateri samo stojijo in počivajo, saj so na cesti svoje odslužili, drugi pa ne le da so še vedno vozni, ampak se najde tudi še kakšen registriran. In ko pride tekma v Trbovljah, pretegnejo zaspane pločevinaste ude.

Društvo Magnet
Marsikateri otrok se starodobnikov dotakne v želji, da bi se prepričal, ali gre za prava vozila ali le velike igrače.

Magnet trinajstič

Med tistimi, ki pri življenju in v formi kljub pogosto že zares častitljivim letom ohranjajo avtomobile in motorje, je tudi Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Zasavja Magnet Trbovlje, ki je pred dnevi organiziralo že tradicionalno dirko starodobnih vozil. Dirka za Bivičev memorial v sklopu državnega prvenstva AMZS na Katarino je bila tokrat že trinajsta po vrsti, v spomin na uspešnega trboveljskega tekmovalca Mirka Bivica, in je v nizu prireditev društva najpomembnejša. Vožnja in dirka na tej relaciji namreč poteka že od daljnega leta 1948.

Tradicionalna dirka starodobnih vozil na Katarino je bila že trinajsta po vrsti.

Za oba spola

Društvo je včlanjeno v organizacijo Starodobna vozila Slovenije (SVS), ki je član mednarodne organizacije FIVA. Cilj društva je združevanje lastnikov in ljubiteljev starodobnih vozil ter prispevanje k razvoju in vzdrževanju tehnične kulture. Vsako leto društvo organizira strokovne ekskurzije in druge družabne aktivnosti. V svoje vrste so večinski moški privabili tudi voznice. V preteklih letih so ženske na dirkah igrale vidno vlogo, saj so tekmovale v več kategorijah kot voznice motorjev in sovoznice na prikolici. Letos je na žalost moči pomerila le ena sama.

Društvo Magnet

Nujne spremembe

Žal se organizatorji vsako leto znova vprašajo tudi, ali dirka bo še v prihodnjem letu. Organizacija in izvedba takšnega dogodka zahtevata svoje, predvsem finančno in izvedbeno. »Letošnji dirki za državno prvenstvo sta v celoti uspeli kljub slabi vremenski napovedi in manj tekmovalcev. To je vsako leto manjše zaradi previsokih stroškov dirkanja in zapletenih predpisov. Tudi organizatorjev dirk in sponzorjev je iz istega razloga vsako let manj,« pravi tajnik društva Gorazd Starman, ki pa mu je v veliko veselje, da prireditev privablja tolikšno število ljudi.

Društvo Magnet