Ste vedeli?

Dejstva, ki se skrivajo za zastavami

ud
18. 6. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nacionalni ponos vsake države je njena zastava. V njihovih barvah in simbolih pa se skrivajo skriti pomeni, in če nisi ravno oboževalec zastav ali pa če ne poznaš države, ne moreš ravno prepoznati njihovega pomena.

Wikipedia
Bela, modra in rdeča so panslovanske barve, ki se pojavljajo na slovanskih zastavah.

Od naše belo-modro-rdeče zastave pa vse do kitajske zastave z zvezdami – zastave imajo včasih večji pomen, kot se zdi na prvi pogled. Poznavalec zastav Ralph Kelly pa meni, da pomeni niso skriti in skrivnostni, če veš, kaj moraš iskati.

»Izvor te zastave temelji na legendah in bitkah, tako kot škotska zastava. Torej če tako pogledaš pomen, na zastavi sploh ni skrit.« Simboli so bili takrat, ko so se ustvarjale zastave, dobro znani. Predvsem tisti, ki državo predstavljajo. Velikokrat pa se je pomen simbolov čez čas spreminjal.Pravi, da je bila večina zastav zasnovana pametno in da je za tiste, ki so jih izdelali, njihov pomen popolnoma očiten. »Najstarejša zastava na svetu je danska,« je dejal Kelly.

PRIMERJAVA

Avstralsko zastavo ljudje recimo velikokrat primerjajo in celo zamenjujejo z zastavo Velike Britanije. Prav tako slovensko zastavo zamenjujejo s slovaško. In čeprav vse zastave nosijo nekakšen skriti pomen, zastava Južne Afrike zelo izstopa. Medtem ko naj bi predstavljala enotnost, je, ko jo prepognete, v bistvu polovica zastave Velike Britanije. Tako so podprli nekdanjega vladarja, Britanijo, in ne Nizozemsko.

Wikipedia
Grb Republike Slovenije je oblikovan v obliki ščita, na njem so prikazani Triglav, morje in reke ter tri zvezdice.


Avstralska zastava je očitno povezana z britansko. Ustvarjena je bila leta 1901 in nakazuje, da je bila država nekoč del britanskega imperija. Modra barva je pogosta pri državah kolonijah.

wikipedia


Nemška zastava je bila na novo sprejeta leta 1949. Rdeča, zlata in črna barva so bile barve Prusije in tradicije vojske ter njene dominacije.

wikipedia

Na brazilski zastavi je 26 zvezd, ki predstavljajo zvezne države in okraje.

wikipedia

Grenadska zastava je delno rdeče barve, ki predstavlja moč, zlata predstavlja modrost, zelena pa raznovrstno floro otoka. Levo je simbol, ki predstavlja muškatni orešček in simbolizira začimbe otoka.

Kitajska zastava je rdeče barve in predstavlja moč, prav tako je povezana s komunizmom. Velika zvezda predstavlja povezanost s komunistično stranko, ostale štiri zvezde pa delovne razrede – delovni razred, kmetje, buržoazija in kapitalisti.

wikipedia

Krog na sredini predstavlja kolo prava, 24 ur v dnevu in priznava hinduizem. Oranžna barva predstavlja pogum in je tesno povezana z indijskimi verami. Bela ponazarja čistost, zelena pa vero in plodnost.

wikipedia

Avstrijska zastava nakazuje na svojo krvavo zgodovino. Dobesedno. Vojvoda Leopold IV. se je boril v križarskih vojnah. Tam je bil hudo ranjen in vendar na njegovi obleki ni bilo kapljice krvi. Tako naj bi nastala avstrijska zastava. Danes pa je ne povezujejo z vojno, temveč z mirom.

wikipedia

Wikipedia
Eden od velikih simbolov slovenstva je prav gotovo Aljažev stolp.