Zanimivosti

Sladoled za kosmatince

Roman Turnšek
17. 6. 2016, 22.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iti v korak s časom in svetom, v katerem živimo, je nuja za vse, kar živi na našem planetu, ne le za ljudi, tudi za živali ali rastline. Na trgu, ki oskrbuje človekove najboljše prijatelje, se pojavlja mnogo novosti in najnovejši trend je prišel tudi k nam, v Slovenijo. Na voljo so sladoledi za pse in mačke.

Roman Turnšek
Sladoled naj bo le osvežilna sladica, nikakor pa ne siceršnji obrok hrane.

Kadar je vroče nam, je psom in mačkam predvsem zaradi dlake še trikrat bolj. In tako kot nam ohladitev prija tudi kužkom. V tujini so nas sicer prehiteli, a smo rokave zavihali tudi Slovenci.

Neke prav posebne filozofije ni bilo. Hladilno sladico so namreč poimenovali preprosto – Kužkov sladoled. Recept Gelaterie Romantika, ki je sladoled naredila, je sicer skrivnost, ne skrivajo pa sestavin. Sladica, za katero upajo, da bo navdušila slovenski pasji svet, je sestavljena iz banan, jabolk in pasje paštete kot glavnih sestavin. Na dan, ko bodo sladoled lahko kosmatinci prvič pokusili na ljubljanskem Dvornem trgu, jih čaka tudi okus presenečenja.

Brez strahu

V kužkovem sladoledu ni mlečnih izdelkov, izdelan je na vodni osnovi. Testni sladoled je nastal v zelo kratkem času in enako hitro tudi pošel. Za prireditev, ki bo 18. junija ob 11. uri, ga bo pripravljenega več kot dovolj in zagotavljajo, da bo brezplačen ter ga ne bo zmanjkalo.

Izumitelji kužkovega sladoleda v zvezi s tem opozarjajo na dve stvari. Odsvetujejo, da pasjim ljubljencem dajemo človeški sladoled, in priporočajo, da so kocke sladoleda dovolj velike.

Sami svoji mojstri

Namen sladoleda je namreč, da ga psi ližejo in ne pogoltnejo celotne kocke oziroma kepice.

Če ste sladoledno avanturistični, lahko sladoled za kosmatinca pripravite tudi sami doma. Dela pravzaprav ni veliko, le nekaj volje je potrebno in uporabiti je treba prave sestavine. Med temi so vsekakor sadje, ki ga kuža preverjeno dobro prenaša, žlička medu, skodelica tekočega jogurta in voda. Od sadja se menda najpogosteje uporabljajo banane, prav tako pa bodo odlične maline, brusnice, jagode ali borovnice. To so naravni antioksidanti, zaradi katerih sladoled ni le osvežujoč, ampak tudi zdrav. Sestavine naj bodo vsekakor sveže! Zmesi, iz katere bo nastal sladoled, ne dodajajte sladkorja, sadnih jogurtov, človeške čokolade in podobnih sestavin.

Roman Turnšek
Pazite, da bodo porcije primerne velikosti psa.

Sadje zmečkajte, nastrgajte ali narežite na čim bolj drobne koščke, dodajte jogurt in med, nato pa vse dobro zmešajte. Maso vlijte v modelčke, prilagojene velikosti psa. Postavite jih v zamrzovalnik, da zamrznejo, in to je pravzaprav vsa umetnost. Preden sladoled ponudite psu, je priporočljivo, da je približno deset minut na sobni temperaturi. Ponudite ga lahko tudi muci.

Sladoled je za psa poletna poslastica in osvežujoča ohladitev, a ne pozabite, da kljub temu ne gre pretiravati s količinami, postavite si neko mejo. Prav tako upoštevajte, da gre za sladico, ki ne more in ne sme biti zamenjava ali celo nadomestek za redne obroke hrane. Sladoled naj bo torej le osvežilna sladica in priboljšek za crkljanje kosmatincev!