Šokantno

FOTO in VIDEO: V takšnih razmerah nastajajo otroške igrače

T.L.
17. 6. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prav nič pravljično ni življenje delavcev, ki za plačilo šestih evrov izdelujejo luksuzne otroške igrače.

www.chinalaborwatch.org
Blišč in beda pravljičnega Disneyevega sveta.

Pravljični svet Disneyja in njegovih tematskih parkov je poln glamuroznih in prikupnih igračk, ki pa, kot razkriva Daily Mail, nastajajo v grozljivih razmerah.

Disney je odprl velik tematski park v Šangaju, eno od tovarn Zhenyang pa so obiskali tudi novinarji in naleteli na strašne razmere. Delavci delajo po enajst ur dnevno in zaslužijo ubogih pet funtov ali 6,35 evra, pri čemer kupci Disneyevih igrač plačajo za igračko petkrat višji znesek. Delavci spijo vsi skupaj v skupinskih spalnicah, v katerh ni klime. Po dvanajst ljudi spi v umazanih spalnicah, na vročini. Še kopalnice izgledajo dotrajane in umazane. Skratka, povsem drugačen pogled, kot ga bodo na otvoritvi parka videli obiskovalci.

www.chinalaborwatch.org
Kuhinja in menza v tovarni.

Mimogrede: tematski park, ki ga je Walt Disney Company odprl v Šangaju, je prvi njihov park na kitajskem ozemlju, ki je podjetje stalo, reci in piši, 5,5, milijarde ameriških dolarjev, na otvoritvi parka pa se je gnetlo kitajskih visokih predstavnikov.

Zaradi priljubljenosti filma Frozen, sta Elsa in Anna najbolj prodajani igrački na trgu in jih zato izdelajo največ. Ironično pravljično lutko Pepelko izdelujejo "resnične Pepelke", ženske, stare od 18 do 30 let. Da bi si s svojim zaslužkom lahko privoščile obisk tematskega parka, bi morale delati deset dni.

"Delovni prostori so preveč segreti in zaradi smradu kemikalij imamo glavobole,"je povedal 25-letni delavec. Poleg tega so tudi šefi zelo ostri: če delavec zamudi za eno minuto, mu grozi odpoved ali odvzem plače, so potožili delavci.

Delavci prihajajo iz najrevnejših kitajskih provinc, v večjih mestih pa jih pričakajo nečloveške razmere in zehteve. Kot je ta, da v eni uri izdelajo 1000 lutk. Na grozljive razmere pristajajo, da bi lahko pomagali družinam, ki so jih pustili doma.

"Moram delati, imam sina, ki gre na univerzo, prihajam pa iz zelo majhnega in revnega mesta," je povedal utrujeni 48-letnik.

Za boljšo predstavo o razmerah v tovarni naj bo,dovolj podatek, da je na moškem delu za 320 moških na voljo 24 toaletnih školjk.

Navedb in fotografij, ki so nastale v tovarni igračk Zhenyang niso komentirali ne v Diseyju in ne v omenjeni tovarni.

STA
Elsa in Anna najbolj prodajani igrački na trgu. Na fotografiji so piškoti Disney Frozen.