Nasilni navijači

FOTO: Izpoved priče: to se je dogajalo na tribunah pred napadom

T.L.
18. 6. 2016, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O Hrvaški danes pišejo vsi svetovni mediji. Vendar pa ne gre za pisanje, na katerega bi bili Hrvati ponosni.

Twitter
Spopad na tribunah.

Svetovni mediji so po včerajšnji tekmi na Euru 2016 med Hrvaško in Češko polni zapisov. Ne zaradi tekme, ne zaradi rezultata, ko so po hrvaškem vodstvu z 2:0 Čehi uspeli izenačiti rezultat. O Hrvaški se piše zaradi navijačev, oziroma bolje rečeno, huliganov, ki so spremenili tok včerajšnje tekme in najverjetneje ekipi tudi odnesli zmago. Ali kot je dogajanje na zelenici opisal italijanski Gazzetto dello Sport: Harakiri Hrvaške. Naslov v nemškem časniku Der Spiegel ni prav nič prijaznejši: Dva Ivana in bedaki. Ob igralcu tekme in potezi tekme izbirajo tudi idiote tekme in jasno je, kdo se je po včerajšnjem dogajanju znašel v tej kategoriji. Huligani so namreč preprečili praktično zagotovljeno zmago njihove ekipe.

Na nogah je tudi hrvaška politika, ogorčeni so tisti pravi podporniki in navijači hrvaškega nogometa, huligani pa so zaposlili tudi hrvaško policijo. 

Nekateri že v rokah Francozov

Hrvaška javnost se sprašuje, zakaj se francoska policija ni odzvala na menda neuradne informacije varnostno-obveščevalne službe, češ, da huligani pripravljajo tovrsten scenarij, piše Jutarnji list.  Prav tako ni jasno, kako je huliganom ob vseh opozorilih francoski policiji in varnostnim razmeram na prvenstvu uspelo na stadion prenesti tolikšne količine bakel in nevarne pirotehnike.

Je pa hrvaška policija, ki je v Franciji na podlagi posnetkov in fotografij že identificirala nekatere izgrednike na tekmi in informacijo posredovala francoskim kolegom. Sami namreč na tujem ozemlju ne morejo ukrepati. Menda so del navijačev Francozi že prijeli, podatki izgrednikov pa bodo posredovani vsem mejnim prehodom.

Hočejo imena

Ogorčena hrvaška javnost pa zahteva imena. Imena vseh vpletenih, ki so Hrvaško in njeno reprezentanco osramotili pred očmi Evrope in sveta, navijače pa postavili ob bok najbolj nepriljubljenim v nogometnem svetu: Rusom in Angležem. S pomembno razliko: hrvaški huligani se pretepajo med sabo, medtem ko se drugi z navijači nasprotniki ekip.

In še nekaj je nenavadno: na družabnih omrežjih se je včeraj dve uri pred tekmo pojavila skica nogometnega igrišča in lokacije, od koder naj bi letel bakle. Danes je jasno, da so očitno napadalci imeli v načrtu še večji "ognjeni praznik", ampak jim očitno to ni uspelo.

Kaj se je na tribunah dogajalo pred incidentom

Za Jutarnji list pa je o trenutku napada spregovoril eden od navijačev na tribuni stadiona v Saint Etiennu, in sicer ginekolog in vodja KBC Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić.

"Huligani so se ves prvi polčas med sabo pogovarjali in si šepetali. Sploh niso gledali tekme. V enem trenutku so potegnili kape in jih povlekli preko obraza ter začeli z neredi. Bakle, topovski udar, ali kako se že to imenuje, je poletelo na zelenico. Strah me je bilo ta redarje in igralce, da ne bodo nastradali. Potem pa je zagrmelo: 'Cigani, cigani dovolj je', tisoče hrvaških navijačev je začelo zmerjati huligane," je še povedal očividec in nadaljeval, da so nato hitro posredovali policisti in varnostniki.