Deveti

Je, a ga še niso videli. Neviden, a ogroža naš obstoj

R.T.
7. 6. 2016, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Januarja so kalifornijski astronomi napovedali obstoj devetega planeta v našem osončju. Vse od takrat se znanstveniki trudijo, da bi o skrivnostnem planetu, znanem kot Planet X, izvedeli več.

Wikipedija
Sodeč po računalniških simulacijah je deveti planet 'ledeni velikan'.

Deveti planet oziroma Planet devet naj bi se nahajal nekje na obronkih našega osončja, so ugotovili sodelujoči pri študiji, astronomi pa ga mrzlično iščejo. Da bi lahko obstajal, so znanstveniki ugotovili, ko so opazili, da se predmeti v njegovi okolici nenavadno gibljejo.

Odkar je bil njegov obstoj januarja tako rekoč predlagan, so astronomi Devetemu planetu izdelali strukturo, orbito, ocenili grožnjo, ki jo predstavlja Zemlji ter definirali njegov možen izvor. Pa smo vsem tem podatkom navkljub kaj bližje resnici?

Zunajosončni planet

Trenutno sta v igri dve možni razlagi za izvor skrivnostnega planeta. Prva pravi, da je sicer nastal v našem osončju, a da se je nekako znašel na njegovem robu, morda po trku. Ali pa ga je naše Sonce 'ukradlo' bližnji zvezdi v Rimski cesti, oddaljeni 4,5 milijarde svetlobnih let. V tem primeru bi Planet X bil nam najbližji zunajosončni planet.

Iz železa in ledu

Sodeč po računalniških simulacijah je deveti planet 'ledeni velikan' (podobno kot Neptun in Uran). Planet naj bi bile neke vrsti miniaturni Uran z železnim jedrom, silikatnim plaščem, ledeno lupino in z zunanjimi plastmi iz vodika ali helija. Strokovnjaki njegovo temperaturo ocenjujejo na 226 stopinj Celzija pod lediščem. Šlo naj bi za notranjo toploto in ne sončno, kar pomeni, da bi planet le stežka opazili z optičnimi teleskopi.

Nebo prečesavajo številni teleskopi, a zaenkrat brez uspeha.

Kako nevaren je?

Z orbito med 200 in 1.200-2.000 astronomskih enot, torej veliko bližje Soncu kot Zemlji, se zdi, da bi pred njim morali biti varni, čeprav teoretiki zarote pravijo, da gre le za prvo takšno zaznano nebeško telo in da je nekje gotovo eno, ki nam je usojeno. Kakorkoli že, če deveti planet obstaja, ga bo zagotovo izredno težko opaziti. Zaenkrat je znano le, da bi lahko vplival na šest bližnjih teles, čeprav vsi astronomi na to ne pristajajo. Več bomo vedeli v naslednjih nekaj letih.