Pošasti oceanov

Ligenj je lahko večji od avtobusa

ud
4. 6. 2016, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Raziskava namiguje, da lahko orjaški lignji zrastejo veliko več, kot so mislili do zdaj. O teh nenavadnih bitjih je znanega zelo malo, saj ni bilo opravljenih veliko raziskav.

Facebook
Charles Paxton, ekolog: »Jasno je, da če dosežejo tako velikost, skoraj gotovo nimajo nobenega naravnega sovražnika.«

Do nedavnega so bili ti skrivnostni glavonožci oviti v tančico skrivnosti. Bili so tema mnogih mitov in zgodb. Najbolj znana legenda je legenda o Krakenu, po kateri naj bi ogromno bitje z lovkami v globino morja potegnilo na stotine ladij, znane pa so tudi zgodbice o njihovih bitkah s kiti glavači. Danes vemo, da ta globokomorska bitja niso samo čudovita, ampak da zrastejo do ogromnih velikosti. Da bi izvedel več o teh živalih, je ekolog in statistik Charles Paxton analiziral na stotine lignjev. Tako je lahko približno ocenil, koliko lahko ti veliki glavonožci zrastejo v dolžino.

DOLŽINA

Rezultati so pokazali, da lahko dosežejo tudi več kot 20 metrov, kar je več kot avtobus. »Mislim, da smo njihovo velikost podcenjevali. Res je, da še nismo odkrili tako velikega bitja, ampak resnično mislim, da lahko dosežejo takšno dolžino,« je dejal Paxton. Sicer ni popolnoma jasno, zakaj lahko lignji toliko zrastejo. Paxton verjame, da je njihova rast nekakšen obrambni mehanizem, da bi preprečili, da bi jih pojedli kiti glavači. »Jasno je, da če dosežejo tako velikost, skoraj gotovo nimajo nobenega naravnega sovražnika,« je dodal Paxton.