Manj nevarnosti

V ZDA ustvarili užitno embalažo

STA/U. D.
6. 6. 2016, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Florida bodo embalažo, plastična držala v obliki obročev, ki skupaj držijo "šesterček" piva, obenem pa so nevarna za morske živali, zamenjali z užitno embalažo. Na Floridi konča v morju ogromno plastične embalaže, ki je lahko smrtno nevarna za živali v njem.

Youtube

Ameriška pivovarna Saltwater iz mesta Delray Beach v Floridi se je domislila užitne embalaže, obročev, ki skupaj držijo "šesterček" piva. Zrna pšenice in ječmena, ki so jim ostala od varjenja piva, so predelali v biološko razgradljive in za živali užitne obroče. »To je novi sistem pakiranja 'šesterčkov', ki bo živali nahranil, ne pa ubil,« je dejal predstojnik in soustanovitelj pivovarne Saltwater Chris Gove.

Da bi manj osveževali okolje, so izdelali razgradljive obročke, ki držijo skupaj »šesterček« piva.

RECIKILIRANJE

»Uporaba ostankov zrn po varjenju piva nam daje možnost predelave, ki je boljša od recikliranja,« je še dodal. Nicholas Mallos iz organizacije za zaščito oceana, ki ima sedež v Washingtonu, je pohvalil idejo in jo označil za odličen primer inovativnosti, hkrati pa dejal, da je to le majhen korak naprej.

INOVATIVNO

»Ni rešitve za onesnaževanje okolja s plastičnimi produkti. K problemu moramo pristopiti celovito, kar vključuje tudi zmanjšanje količine plastičnih odpadkov, boljše upravljanje z njimi in ublažitev škode s čistilnimi akcijami,« je dejal Mallos in razložil tudi, da so plastični odpadki v oceanu vplivali na več kot 690 vrst morskih živali. Plastični obroči, ki so embalaža »šesterčkov«, živalim škodijo tako, da se jim zataknejo v črevesju, manjše živali pa se celo ujamejo vanje. Glede na to, da v ZDA večino piva prodajo v pločevinkah, je ta iznajdba pomemben začetek nečesa novega.