Spravlja se na avtomobile

Od hormonov podivjana štorklja jim greni življenje

T.L./STA
5. 6. 2016, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Konkurenco vidi tudi v svojem odsevu. Podivjanega ptiča najbolj motijo strehe avtomobilov temnejših barv, zato jih lastniki, da se izognejo praskam na pločevini, raje ne puščajo več na prostem.

arhiv Svet24
Štorklja

Prebivalcem kraja Glambeck na vzhodu Nemčije v zadnjem času povzroča veliko sivih las samec štorklje, ki se zaradi razočaranja v ljubezni spravlja celo na avtomobile. Po ocenah strokovnjakov ga k temu vodi jeza nad tekmeci, saj se v ljubezenskem zanosu zaganja celo v svoj odsev.

"Ko ti štorklja stalno trka na okno spalnice ob pol šestih zjutraj, ni prijetno," je za lokalni časnik povedala vodja okraja Hilde Peltzer-Blase.

V svojem odsevu vidi konkurenco

Odkar je šestletni samec štorklje maja prispel v vas, je že večkrat napadel štorklji par, ki tam gnezdi. Spravlja se tudi na druge stvari, kjer pač vidi konkurenco, tudi če gre le za njegov odsev. Podivjanega ptiča najbolj motijo strehe avtomobilov temnejših barv, zato jih lastniki, da se izognejo praskam na pločevini, raje ne puščajo več na prostem.

"Očitno ga vodijo hormoni," pojav pojasnjuje iz nemške organizacije za zaščito živali Nabu. Ponavadi se štorklja odpove gnezdu, ko ga premaga tekmec, in se preseli drugam. "A obstajajo tudi štorklje drugačnega značaja," je dodala.

Je že izrinil tekmeca?

Štorkljina popadljivost je morda že obrodila sadove. Samec, ki je prvi osvojil srce ljubljene štorklje, se namreč v petek ni vrnil v gnezdo. Popadljivi samec štorklje pa je takoj zgrabil priložnost in sam smuknil vanj. "Resnično upamo, da se bodo razmere zdaj umirile. Če bo le resno vzel svojo očetovsko vlogo," je še povedala Peltzer-Blasejeva.