Škandalozno šolstvo

Učijo se o ustaških klavcih kot herojih in ženskah, ki sodijo za štedilnike

Matej Klarič
5. 6. 2016, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V hrvaškem šolskem sistemu ne manjka spornih vsebin, od poveličevanja ustaštva in sovraštva do Srbov pa do razvrščanja deklic po njihovem videzu. Vse več prebivalcev zato zahteva prepotrebne reforme šolstva.

Reuters
V šolah se učenci učijo o sovražnikih Srbih, ustaških klavcih kot herojih in ženskah, ki sodijo za štedilnike.

V angleškem učbeniku, namenjenem učencem drugega razreda osnovne šole, se devetletne šolarje uči o tem, da morajo na ilustraciji dveh deklic prepoznati tisto, ki je grša. Na takšen način v šolah otroke učijo diskriminacije na podlagi videza. To pa ni edina sporna stvar v hrvaškem izobraževalnem sistemu, teh kar mrgoli. Mnoge so še bolj šokantne.

Hrvaške šole učijo o prepoznavanju grdih deklic, ustaških herojih, zaradi katerih so deklice telesno vznemirjene, in o manjvrednih mamah, ki so zaposlene.

»Vsa je drgetala od vznemirjenja, ko je slišala, kako Bobo in Jure kličeta: mi smo pripravljeni, Poglavar!« Te besede so zapisane v kratkem romanu književnika Stjepana Tomaša pod naslovom Moj oče spi z angeli, ki je na seznamu obvezne literature za šesti razred osnovne šole. Gre za znani ustaški vzklik dveh imen, Jureta Francetića in Rafaela Bobana, ki sta v zgodovino zapisana kot ustaška eksekutorja.

Srbi kot sovražniki, ustaštvo kot vrednota  

V romanu je nadalje predstavljen tudi sovražen odnos do sosednjih Srbov. »Vsak dan mu srbski bratje tepejo mater, zatolkli jo bodo, ampak on še enkrat ni rekel: 'Kaj nam delajo ti psi, mater mi bodo ubili?! Ali ima stric Sekulić raje neprijatelje kot pa svojo mater?« se vpraša izmišljena devetletna deklica v romanu. Povsem jasno in na nesprejemljiv način se torej šolarje uči sovraštva do Srbov. Ustaštvo pa je v romanu prikazano kot povsem sprejemljiv izraz hrvaškega domoljubja.  

Profimedia
Hrvaški nogometaš Simunić je moral zaradi salutiranja in nacističnega pozdrava »Za dom spremni« izpustiti svetovno prvenstvo.

Ženska naj kuha

Tudi v prvem otroškem časopisu za otroke od prvega do četrtega razreda osnovne šole učencem zaposleno mater predstavljajo kot nezainteresirano in s poslom obremenjeno mater. Za vzor pa ji dajo mater Mirico, ki ne dela. Vse, kar počne v življenju, pa je, da doma skrbi za dom in svojo družino.

Google
Besedilo iz romana za šestošolce, ki poveličuje ustaški vzklik.

Erotično poveličevanje ustaških zločincev v romanu, namenjenem šestošolcem na Hrvaškem: »Vsa je drgetala od vznemirjenja, ko je slišala, kako Bobo in Jure kličeta: mi smo pripravljeni, Poglavar!«

Verouk od prvega razreda

V hrvaških šolah ni zapostavljen niti verouk, ki se ga otroci že od 1991. leta učijo od prvega razreda osnovne šole naprej. Učitelji verouka napredujejo trikrat hitreje od preostalih učiteljev. Učbenike za verouk piše Hrvaška nadškofovska konferenca, plačuje pa jih ministrstvo, ki se ne vmešava v njihovo vsebino. Aprila je v javnosti odmevala tudi zgodba, kjer je učitelj verouka prikazoval film Resnica o Jasenovcu. Sporni film so mnogi kritiki ocenili kot zgodovinski ponaredek resnice o tem zloglasnem ustaškem taborišču.  

NDH ni bila fašistična

Ne čudi torej, da kar tri četrtine hrvaških osnovnošolcev smatrajo, da Neodvisna država Hrvaška (NDH) za časa druge svetovne vojne ni bila fašistična. Fašistični vzklik »Za dom pripravljeni« pa veselo vzklikajo celo športniki. Spomnimo, da je nogometaš Josip Simunić moral zaradi tovrstnega vzklikanja na stadionu izpustiti svetovno prvenstvo zaradi kazni, ki mu jo je dodelila mednarodna organizacija FIFA. Pri tem pa marsikateremu Hrvatu ni bilo povsem jasno, zakaj so te besede neprimerne.

Reuters
Približno petdesettisočglava množica je v sredo protestirala proti neprimernemu hrvaškemu učnemu sistemu.

Nasilje v šolah

Če poveličuješ vojne zločince in otroke učiš preživetih metod diskriminacije, te ne more presenetiti, da se otroci v šolah obnašajo nasilno in povsem neprimerno. Mediji so polni novic, kot so takšne o pljuvanju drugih učencev, razbijanju v učilnicah in okrog šol, žaljenju učencev z »debelimi kurbami, cigani in pedri« in celo fizičnih napadih na učitelje. Ne preseneča pa niti, da maturantje po končani šoli veselo pozdravljajo z dvignjenimi ustaškimi desnicami.

Profimedia
Trem četrtinam hrvaških osnovnošolcev se Neodvisna država Hrvaška ne zdi fašistična.

Veliki protesti za reformo

Mnogim Hrvatom pa takšno šolstvo ni všeč in zahtevajo njegovo prenovo. Ne čudi, da se je pred dnevi na zagrebškem Trgu Bana Jelačića po nekaterih ocenah zbralo celo 50 tisoč ljudi, ki so na protestu, imenovanem Hrvaška gre lahko boljše, zahtevali reformo škandaloznega šolskega sistema, ki mu za zdaj še vedno vladajoča HDZ ni preveč naklonjena. Tako škandalozno šolstvo izhaja še iz časov desno usmerjenega prvega predsednika Franje Tuđmana, ki je svojo politično identiteto gradil tudi skozi poveličevanje ustaštva in konservativnih idej, ki jih je zagovarjala Rimsko-katoliška cerkev.