Kako na dopust?

Ne pustite se naplahtati!

Lara Jelen
6. 6. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turistična ponudba je danes tako bogata, da se lahko na oddih odpravimo, kamorkoli nam poželi srce. Tudi za zelo ugodno ceno. Obenem pa obstajajo določene pasti, na katere moramo biti ob rezervaciji vedno pozorni.

Lara Jelen

Čas dopustov je pred vrati in večina že komaj čaka, da se odpravi na zaslužen oddih. Če si ga še niste rezervirali, bodite pozorni na razne zavajajoče ponudbe.

S tem, ko čakate na ponudbo v zadnjem trenutku, tvegate, da boste ostali praznih rok. 

LASTNA REŽIJA ALI TURISTIČNA AGENCIJA

Lastna organizacija oddiha nam vzame precej več časa, kot če bi načrtovanje in rezervacijo prepustili kar turistični agenciji, a nam omogoča, da zase najdemo res tisto, kar nas najbolj zanima.To pomeni predvsem najboljšo nastanitev, ki je morda agencije ne ponujajo. Slednja nas v glavnem stane ceneje, če jo rezerviramo neposredno pri ponudniku. Ta trditev sicer izključuje razne ponudbe »last minute«, ki so navadno precej ugodne in jih je vedno vredno preveriti. Seveda pa s tem, ko čakate na ponudbo v zadnjem trenutku, tvegate, da boste ostali praznih rok.

ZAHTEVAJTE SVOJE PRAVICE

V primeru rezervacije počitnic prek turističnih aranžmajev (paketnega potovanja) vam skladno z evropsko zakonodajo pripadajo še določene pravice. Te med drugimi vključujejo pravico do informacij, ki morajo biti zagotovljene pred podpisom pogodbe (ustrezne in točne informacije o ceni, nastanitvi, obrokih, načrtu potovanja, zahtevah za vizume, zdravstvenih formalnostih ...), pravico do prenosa rezervacije na drugo osebo (potrošnik mora o tem obvestiti organizatorja najkasneje osem dni pred začetkom potovanja), pravico do nespremenjene cene (če je možnost spremembe cene predvidena v potrdilu o potovanju, se lahko cena spremeni najpozneje do dvajsetega dne pred začetkom potovanja), pravico do odstopa od pogodbe v primeru, ko organizator potovanja znatno spremeni katerega od bistvenih pogodbenih pogojev, kot je npr. cena (pri tem potrošnik ne plača nobene pogodbene kazni) in pravico do nadomestnega turističnega paketa ali povračila vplačanih plačil (če potrošnik odstopi od pogodbe ima pravico do nadomestnega turističnega paketa enake ali višje kakovosti ali pa čim prejšnjega vračila vplačanega zneska).

Družina Brečko, svetovni popotniki: »Morda je v nekaterih primerih za kakšno storitev možno dobiti ugodnejšo ceno prek agencije, ampak mi je v zadnjih 12 letih še nismo našli.«

NASVETI IZ PRVE ROKE

Potovanje v lastni režiji je vse bolj popularno in še vedno tudi precej ceneje. Pristašitovrstnih potovanj boste veliko koristnih informacij našli v popotniškem dnevniku družine Brečko na potepu po svetu. »Prva stvar, ki jo je treba povedati, je, da je najceneje potovati v lastni režiji. Morda je v nekaterih primerih za kakšno storitev možno dobiti ugodnejšo ceno prek agencije ali popotniškega kluba, ampak mi je v zadnjih 12 letih še nismo našli. Vsa potovanja smo opravili v naši režiji,« so zapisali. Koristnih nasvetov za potovanje boste na spletu našli malo morje, popotniki se o svojih izkušnjah pogovarjajo na forumih, na raznih potovalnih straneh, skupinah na družabnih omrežjih ...

PAZITE SE ZVIJAČ

Naj vas opozorimo le še na najpogostejše zvijače, ki se jim je dobro izogniti: pri vsaki ponudbi vedno preberite droben tisk, ne nasedajte vsaki promocijski fotografiji (destinacijo in nastanitev vedno preverite na spletu) in vedno preverite ponudnika, prek katerega boste rezervirali storitev. Če zanj še nikoli niste slišali in o njem ne najdete veliko podatkov na internetu ali pri vaših znancih, morda sploh ne obstaja.