Tekmovanje grobarjev

Kdo najhitreje izkoplje jamo

R.T.
6. 6. 2016, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na pokopališču v madžarskem Debrecinu je tiho razmišljanje o življenju in smrti minuli petek zamenjalo bolj tekmovalno vzdušje. Nekaj desetin grobarjev se je tam zbralo z namenom, da se pomerijo v tem, kdo je najhitrejši in najbolj spreten v veščini kopanja jam.

Profimedia
S tekmovanjem želijo pri mladih vzbuditi zanimanje in jih pritegniti k poklicu grobarja. Slika je arhivska.

Na parcelah, ki so jih izžrebali z izvlečenjem listkov z imeni iz trdega klobuka, so grobarji so zavzeli svoja štartna mesta in v napetosti počakalo na klic "Šart!", zatem pa je 18 ekip s po dvema članoma z vso naglico začelo kopati jame, po vnaprej določenih natančnih merah.

"Ne. Ne mislim, da je to morbidno," je povedal podpredsednik madžarske zveze grobarjev Zoltan Juracsik na državnem tekmovanju v kopanju grobov na starem pokopališču v Debrecinu, drugem največjem madžarskem mestu. "Tudi to je poklic in kolegi, ki se udeležujejo tekmovanja, so nanj ponosni in si zaslužijo tudi naše spoštovanje." 

V manj kot pol ure, je predstavniški dvojec mesta prireditelja, ki je sicer imel to prednost da je tekmoval na domačem terenu, končal prvi. Druge tekmovalne ekipe so za dokončanje naloge potrebovale skoraj celo uro.
Žirija se je pri ocenjevanju odločala glede na estetski vtis in natančnost izmer izkopanega groba: dolžina 200 cm, globina 160 cm in širina 80 cm.

Zmagovalna ekipa je osvojila prvo mesto na mednarodnem turnirju, v katerem so sodelovale še ekipe iz Poljske, Slovaške in Češke.

S tekmovanjem želijo pri mladih vzbuditi zanimanje in jih pritegniti k poklicu, ki ga je na zelo zasedenih pokopališčih, kjer si ne morejo pomagati z mehanizacijo, še vedno treba opravljati ročno.

21-letni Csaba Halasz, eden od tekmovalcev, je delo grobarja začel najprej opravljati honorarno, takoj zatem, ko je končal srednjo šolo. Čeprav je pozneje pridobil tudi diplomo profesorja telesne vzgoje, je obdržal službo grobarja.

"Ta poklic je izbral mene," je povedal. "Težko je, ampak je vredno. Sorodniki vedno prihajajo k meni, in se mi zahvaljujejo. Ta poklic me je preprosto osvojil," je še povedal zadovoljni mladi grobar.