Zanimivosti

Po poti, kjer je stala žičnata ograja okupatorjev

G.G./STA
7. 5. 2016, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tridnevni pohod po Poti ob žici bodo danes sklenili ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk. V prestolnici tako ob koncu jubilejnega 60. pohoda pričakujejo več tisoč ljudi, ki se bodo podali po poti, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

STA
Tisti, ki bodo prehodili celotno 35-kilometrsko pot, pa bodo dobili posebno spominsko kolajno.

Udeleženci današnjega pohoda se bodo lahko skupini pridružili na kontrolni točki, ki jim najbolj ustreza. Teh je osem, in sicer bodo postavljene na Viču, v Šiški, Bežigradu, Jaršah, Polju, Fužinah, Rudniku in Livadi. Tisti, ki bodo prehodili celotno 35-kilometrsko pot, pa bodo dobili posebno spominsko kolajno.

Ob 9. uri so se na pot podali tudi prvi tekači Teka trojk, ki jim bo znak za start na Stritarjevi ulici dal ljubljanski župan Zoran Janković.

Kot so zapisali organizatorji, edinstvenost teka in lepo speljana trasa vsako leto privabita več tekačev, ki se pomerijo v članski in veteranski kategoriji. Na trikilometrski trasi bodo sicer danes tekli še osnovnošolci in dijaki.

Posebnost teka je v tem, da mora trojica tekačev ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želijo organizatorji spodbuditi tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti.

Nagrade zmagovalcem teka trojk ter nagrade jubilejnega pohoda bo Janković udeležencem podelili ob 11.30 na Kongresnem trgu.