Zanimivosti

Najboljši nasveti za sijoči dom

pl
6. 5. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za mnoge je čiščenje doma zelo neprijetno opravilo. In mnogi se čiščenja zares lotijo šele takrat, ko je to že nujno potrebno. Za vas smo zbrali kar nekaj zelo uporabnih nasvetov, s katerimi si boste čiščenje olajšali!

profimedia
Redno vzdrževanje čistoče v kopalnici je nujno – a res ni treba, da sije zaradi strupenih pripravkov.

Čiščenje doma je lahko hitro in preprosto, s pomočjo nekaterih trikov pa celo zabavno! Preberite jih in jih preizkusite. Zares delujejo. In kar je pomembno: sestavine niso nevarne ne vam ne okolju. Tudi večkrat uporabljeni vodikov peroksid se prišteva med okolju prijazna belila in alternative za klorova belila.

Kako očistiti najbolj umazane stvari v kopalnici?

Stara zavesa pri prhi ali kadi v kopalnici bo videti kot nova s povsem preprostim trikom. Odstranite plesen in umazanijo z nje z mešanico vodikovega peroksida in vode v enakem razmerju. Zmešajte, podrgnite po umazaniji z gobico in sperite z vodo. Zavesa bodo spet čista!

Zobne ščetke je treba ves čas čistiti. Ker so mokre, so idealne za razvoj bakterij. Zato jih potopite v kozarec, v katerega ste nalili jabolčni kis ali kis za vlaganje, pustite eno uro, nato pa sperite s toplo vodo.

Če pri umivanju radi uporabljate tako imenovane gobice za prhanje, vedite, da tudi te potrebujejo redno čiščenje. So prava zalega bakterij. A očistite jih lahko povsem preprosto: potopite jih v mešanico vode in kisa. Pustite eno uro, nato dobro ožmite.

Bi radi pobelili kad?

Tudi to opravilo je lahko enostavno. Z vodikovim peroksidom (hidrogenom) boste odstranili vodni kamen in umazanijo. Nalijte vodikov peroksid v stekleničko z razpršilom, popršite po umazani kadi in pustite delovati pol ure. Nato nežno zdrgnite z gobico za čiščenje in sperite z vodo. Kad bo kot nova.

Uporabite pa lahko še en trik: kad najprej namažite z mešanico sode bikarbone in vode, nato pustite nekaj minut, popršite po kadi še s kisom in pustite vse skupaj, da deluje vsaj pol ure. Če je umazanija bolj trdovratna, pustite dve uri. Nato očistite še z gobico in sperite s toplo vodo.

Tudi limonska kislina je odlično čistilo za kad. Zmešajte enak del limonske kisline z vodo, nanesite na umazane dele kadi in pustite delovati dvajset minut. Nato zdrgnite in sperite z vodo.

Temeljito očistite stranišče

Za čiščenje stranišča lahko naredite bombice; nato eno do dve takšni bombici vrzite v školjko. S tem jo boste dezinficirali in pregnali neprijetni vonj. Naredite jih iz ene skodelice sode bikarbone, četrt skodelice limonske kisline, ene žličke kisa, ene žličke šestodstotnega vodikovega peroksida (hidrogena) in dvajsetih kapljic eteričnega olja po izbiri. Nasujte sodo bikarbono v večjo skledo, dodajte limonsko kislino, v drugi posodi zmešajte kis in vodikov peroksid, nato tekočino nalijte na suhi del mešanice. A to počnite zelo počasi, saj se bo zmes penila. Ko uspešno zmešate skupaj, dodajte še eterično olje in spet zmešajte. Z žličko naredite kroglice in jih sušite na suhem (na peki papirju) najmanj šest ur, še najbolje kar čez noč. Bombice nato hranite v stekleni posodi s pokrovom in uporabljajte po potrebi.

profimedia
Mnoga čistila za pečice vsebujejo benzen, toluen, ksilen, metanol in etilbenzen. Vsi ti elementi pa so kancerogeni, škodujejo živčevju in zarodkom.

Kako temeljito očistiti ploščice?

Zelo preprosto lahko preprečite nastajanje plesni in nabiranje umazanije med ploščicami. Po fugah podrgnite z belo parafinsko svečko. Ta bo naredila oblogo in umazanija se ne bo mogla prijemati.

Umazanijo lahko s ploščic odstranite tudi s sodo bikarbono. Staro ščetko za zobe najprej navlažite z vodo, nato pa potresite s sodo bikarbono. S takšno zmesjo zdrgnite fuge med ploščicami.

Pripravite lahko tudi mešanico vodikovega peroksida in vode v razmerju ena proti dva. S staro ščetko ali gobico za čiščenje to nanesite na fuge oziroma na ploščice in očistite.

Kako ploščicam povrniti sijaj?

V kozarec tople vode dodajte 15 gramov limonske kisline in očistite ploščice s takšno raztopino. Nato sperite z vodo.

Očistite pa jih lahko tudi s kisom. Nalijte kozarček kisa v liter vode in očistite.

Kako očistiti pralni stroj?

Priporočljivo je, da vsakih nekaj mesecev očistite in osvežite tudi pralni stroj. To storite popolnoma preprosto. Nalijte v boben pol litra kisa za vlaganje, nato pa stroj priključite na najkrajši program.

Kako očistiti štedilnik?

Enostavno in naravno lahko očistite tudi štedilnik. Potrebujete le sok ene limone. Tega nanesite po umazaniji na štedilniku in počakajte 15 minut. Nato sperite s toplo vodo in gobico za čiščenje.

Kako očistiti pečico brez kemikalij?

Povsem preprosto in brez škodljivih kemikalij lahko očistite tudi pečico. Potrebujete sodo bikarbono in kis. Najprej zmešajte skodelico sode bikarbone s skodelico vode. Zmes nanesite na vse dele pečice, ki so umazani. Pustite delovati dve uri. Nato sperite s toplo vodo in gobico za čiščenje. Če je še umazano, postopek ponovite. Če je pečica že skoraj čista, pa zmešajte kozarček kisa in kozarček vode, nalijte v stekleničko z razpršilom in popršite po vsej pečici. Pustite 15 minut, nato obrišite s krpo. Pečica se bo spet svetila.