Izumrtje vrste

Vzrok za konec dinozavrov ni asteroid

U.D.
24. 4. 2016, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dinozavri so izumrli vretenčarji, ki so vladali Zemlji več kot 100 milijonov let. Njihovo izumrtje naj bi povzročil asteroid pred okoli 65 milijoni let. Zdaj pa obstaja nova študija, ki trdi drugače.

Wikipedija
Poleg dinozavrov so izumrle še mnoge rastline in živali, med njimi je bilo tudi ogromno sesalcev.

Raziskava študije nakazuje, da so ta veličastna bitja, ki so tako dolgo kraljevala Zemlji, začela izumirati veliko pred tem, ko je na Zemljo padel asteroid. Padec asteroida se je dolgo časa smatral kot edini vzrok za izumrtje dinozavrov.

Dokazi 

daj pa so odkrili nove dokaze, da so bili ti starodavni vretenčarji že precej dolgo na robu izumrtja ter da je asteroid njihov konec le pospešil. Z izvedbo statistične analize fosilov iz treh največjih družinskih dreves dinozavrov je skupina znanstvenikov pod vodstvom paleontologa Manabuja Sakamota določila, da se je izumrtje začelo desettisoče let pred dejanskih izumrtjem.

Izumrtje

Wikipedija
Vzrok za dokončno izumrtje naj bi bil asteroid.

»Čeprav je asteroid še zmeraj glavni vzrok za dejansko izumrtje, je zdaj jasno, da dinozavri niso bili več v najboljših letih v evolucijskem smislu,« je povedal Sakamoto. »Medtem ko je bil asteroid zadnji žebelj v krsto, se je v bistvu že prej dogajalo nekaj, kar je preprečevalo, da bi se dinozavri razvijali dovolj hitro,« je dodal. Ta postopni upad števila dinozavrov in uničujoč učinek padca asteroida sta pustila dovolj prostora za to, da so sesalci doživeli razcvet že pred in po tem, ko so dinozavri izumrli.