Zanimivosti

Skoraj 30 let je živela v popolni bedi

U.K.
20. 10. 2015, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dvajsetega oktobra 2013 je v Beogradu umrla Jovanka Broz, rojena Budisavljević.

Wikipedia

Rojena je bila v vasi Pećani v hrvaški Liki. S sedemnajstimi leti se je leta 1941 priključila partizanskemu gibanju. Bila je borka 6. liške divizije, v kateri se je med prvimi včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije.

Leta 1944 je kot partizanka Mara v Drvarju prvič srečala Josipa Broza, po vojni pa je delala pri njem na Belem dvoru v Beogradu bodisi kot njegova negovalka bodisi kot tajnica. Med vojno je hitro napredovala po vojaški lestvici in konec vojne dočakala s činom kapetanke ter dvema odlikovanjema za hrabrost. Bila je komisarka vojne bolnišnice, službovanje v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) je leta 1952 končala s činom podpolkovnice.

V javnosti se ni pojavljala, le na obletnice moževega rojstva in smrti je nekaj časa hodila polagat venec v Hišo cvetja. 

V strogi tajnosti se je leta 1952, ko je bila stara 28 let, v Beogradu poročila s takrat 60-letnim Josipom Brozom Titom in postala njegova (uradno) tretja žena. Leta 1977 so tajne službe Tita osamile od nje, mesec dni po njegovi smrti leta 1980 pa so jo oblastniki nasilno, v zgolj spalni srajci in copatih, vrgli iz njunega predsedniškega domovanja na Užički 15 v Beogradu. Od takrat je skoraj do smrti živela v neuradnem (ker ji niso sodili) hišnem priporu, v razpadajoči stari vili brez ogrevanja, ki je zamakala, v hudem pomanjkanju osnovnih življenjskih potrebščin, srbska oblast ji ni dala niti osebne izkaznice, potnega lista, zdravstvene izkaznice ... V javnosti se ni pojavljala, le na obletnice moževega rojstva in smrti je nekaj časa hodila polagat venec v Hišo cvetja. Umrla je v beograjski bolnišnici.