Zanimivosti

Klop je lahko vaša

P.Š.
19. 10. 2015, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Bohinju so zadnja leta precej dejavni na turističnem področju. Tako razvijajo številne nove produkte, posebno pozornost pa namenjajo trajnostnemu turizmu.

STA

Občini Bohinj je zadnja leta uspelo izpeljati nekatere aktivnosti za umiritev prometa, ki so bile zapisane v Strategiji umirjanja prometa v Julijskih Alpah in dokumentu Prometna študija Bohinja. Tako lahko gosti, ki v Bohinju prespijo vsaj dve noči, kupijo kartico Gost Bohinja; ta jim omogoča brezplačno parkiranje, brezplačne avtobusne prevoze po Bohinju oziroma cenejše avtobusne prevoze ter prevoze z vlakom in avtovlakom iz Bohinja. Kot zelo uspešen se je izkazal tudi projekt HOP-ON HOP-OFF avtobus, ki goste popelje tudi na Pokljuko.

VSAKA KLOP S SVOJO ZGODBO

Da bi še bolje poskrbeli za samo obalo jezera, pa je po novem možno posvojiti bohinjsko klop. »Pripoved govori, da je ob ustvarjanju sveta Bog pri delitvi lepot najprej pozabil na skromne Bohinjce. Da bi se jim odkupil, jim je dal najlepše od tega, kar je prihranil zase. Tako smo dobili čudoviti svet pod Triglavom z naravnim biserom v dolini Bohinjskim jezerom. Da pa bo našim gostom ob jezeru še bolj domače, lahko ob njem posvojijo klop – pravo, pristno domačo, kot so si jo zamislili priznani slovenski arhitekti Janko Rožič, Matjaž Suhadolc in Gašper Drašler ter oblikovalec Andraž Tarman, zbrani v skupino Odprti krog,« je za Svet24 povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Vsaka klop bo imela svojo zgodbo tistega, ki jo je posvojil, in tistega, komur je bila morda posvečena ali podarjena.

Bohinjska klopca

UPOŠTEVALI TRADICIJO, SPOŠTOVALI NARAVO

Avtorji Bohinjske klopi so pri zasnovi upoštevali lesarsko in fužinarsko tradicijo okolja ter spoštovanje do narave. Tako so osnova debeli plohi iz macesna na nosilni konstrukciji iz tankega ploščatega železa, kar omogoča, da klopi neagresivno posežejo v tla in skoraj dajejo vtis lebdenja v naravi. Premišljena je tudi funkcionalna oblika, tako da klopi dajejo udoben in stabilen občutek počitka več osebam hkrati. Osebni pečat vsaki klopi bo poleg pozicije dajala tudi personalizirana tablica, vsebino katere bodo na predlog posvojiteljev oblikovali skupaj.

POSTAVILI JIH BODO ŠE 20

Letos so tako postavili 30 klopi, od katerih jih je že 26 oddanih. V prvi polovici leta 2016 jih tako nameravajo postaviti še 20. »Posamezna klop stane 300 evrov prvo leto in še naslednji dve leti po 50 evrov za vzdrževanje. Turizem Bohinj, Občina Bohinj in Krajevna skupnost Stara Fužina pa se s tem zavežejo, da bodo vzdrževali tako klopi kot samo okolico jezera,« zaključuje Langus.