Zanimivosti

Dobrodošel, iPhone 6s!

T.C.
12. 10. 2015, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na naše prodajne police je končno prišel tako zaželjeni in opevani Apple iPhone 6s. Gre za najsodobnejši mobilnik podjetja iz sončne Kalifornije, a vprašanje je na mestu - je tokrat kaj zares novega?

Svet24.si
Direktor zvezne policije FBI James Comey je vztrajal, da želijo odkleniti le en sam telefon.

Prvi vtisi o mobilniku so zadovoljivi. Aparat tako kot prejšnja različica lepo sede v roko, aluminij je tokrat še bolj kvaliteten. Ravno zaradi tega, kljub zaobljenim robovom aparat manj drsi. Po drugi strani pa je zaradi izboljšanega materiala aparat malo težji, a to nas ne bi smelo zmotiti.

Zaslona na modelu 6s in 6s plus sta na prvi pogled nespremenjena – velikost in resolucija sta ostali nespremenjeni. Dodan pa je force touch oz 3D touch kot so pogruntavščino poimenovali pri Applu.

Svet24,si

Gre pravzaprav za zaslon, ki je občutljiv na dotik in zaznava moč pritiska. S pomočjo te tehnologije se nam ponujajo nove možnosti uporabe mobilnika, aplikacije ob močnejšem pritisku ponudijo dodatne funkcije. 


V tem trenutku gre za preproste bližnjice, ki nam skrajšajo pot do izbrane funkcije – recimo sporočilo sms lahko pošljemo samo z enim dotikom zaslona in ne več z dvema. Resnično dodano vrednost bo tehnologija dobila, ko bodo funkcionalnost začeli izkoriščati razvijalci pri svojih aplikacijah, največ si obetamo od iger.

Kamera je stvar, kateri so pri Applu vedno namenili veliko pozornosti. Slikanje in snemanje video posnetkov je pri šestici zelo zadovoljivo, vendar je vmes industrija napredovala in konkurenca ni spala. Tako imamo v modelu 6s popolnoma prenovljeni kameri – zadnja z 12, sprednja pa s pet megapiksli.

Svet24.si

Fotografije so tako še bolj čiste, jasne, svetle in bolj primerljive z vrhunskimi fotoaparati. Zajem videa je mogoč v ločljivosti 4K, pri modelu 6s plus nam pri boljših slikah in videih pomaga še optična stabilizacija slike. Vse te tehnične spremembe pa verjetno ne bi ponujale tako dobre uporabniške izkušnje brez novega procesorja.

Gre za čip z oznako A9, ki po besedah proizvajalca izboljša delovanje aparata za 70%, delovanje grafike pa je celo za 90% boljše od predhodnika. Kljub dejstvu, da so ključni tehnični podatki o procesorjih in čipih slabši kot pri konkurenci je iPhone 6s zelo hiter, deluje brez zatikanja, prehodi med aplikacijami so tekoči, vse se zgodi v trenutku.

Hitrejši je že tako hiter touch ID senzor pod menijsko tipko pod zaslonom. Za odklep telefona oz identifikacijo je potrebno prst le narahlo položiti na gumb.

Svet24,si

Izpopolnjeni in posodobljeni so strojni vmesniki za dostop do brezžičnega interneta LTE. Novi iPhone 6s tako podpira visoke hitrosti tehnologije LTE-A (advanced), ki omogočajo hitrosti do 300 Mbps. Tako tehnologijo lahko pri nas uporabljamo le pri Si.mobilu na izbranih lokacijah. Spremembe so še v iOS 9, live photos, hitrejši wi-fi in še nekaj drugih dobrot. 


Dejstvo je le eno – iPhone 6s je v tem trenutku aparat o katerem se največ govori in piše. Prodajne številke so temu primerne. Samo v prvih treh dneh prodaje je Apple prodal 13 milijonov primerkov najnovejšega mobilnika.

In cene pri nas? Aparat je najcenejši pri Si.Mobilu, kjer ga lahko dobite od 22€ na mesec, pri Telekomu pa ga ponujajo za 25,95€ na mesec.

Reuters