Zanimivosti

Bližnji vzhod zibelka kulture? To odkritje pravi drugače

R.T.
1. 9. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemški znanstveniki so lani začeli z datiranjem lesenega božanstva, ki se ponaša s starodavnimi zapisi, verjetno najstarejšimi na svetu. Kot se izkaže, je bila kultura na robu Sibirije vsaj tako napredna kot ljudstva Bližnjega vzhoda, ki jim v tistem času ni bilo para.

Twitter

Prejšnji četrtek so znanstveniki v Jekaterinburgu na tiskovni konferenci razkrili točno starost lesenega idola, znanega kot Šigirsko božanstvo. To šteje neverjetnih 11.000 let, pravijo nemški znanstveniki. Tako je dvakrat starejše od egipčanskih piramid in Stonehengea v Veliki Britaniji. Lesena skulptura, ki so jo 24. januarja leta 1894 odkrili v šotnem barju na zahodnem robu Sibirije, je nadalje tudi starejša, kot pa so sprva domnevali znanstveniki – prvotno so ji namreč pripisovali starost »le« 9.500 let. Tako so utišali (tuje) skeptike, ki so bili prepričani, da se idol sploh ne bo izkazal za tako starodavnega, kot je bil po prvih ocenah ruskih akademikov.

Twitter

Sporočilo sodobnemu človeku iz začetka holocena.

Pričakovanja so bila presežena

Lesena skulptura nudi edinstven vpogled v razvoj kulture naših daljnih prednikov. Thomas Terberger, profesor z Oddelka za kulturno dediščino Spodnje Saške in eden od nemških znanstvenikov, zadolženih za datiranje kipa božanstva, je dejal: »Rezultati so presegli naša pričakovanja. Šigirsko božanstvo šteje 11.000 let. Ta podatek je za mednarodno znanstveno srenjo izrednega pomena – pomemben je za razumevanje razvoja civilizacije in umetnosti Evrazije ter človeštva kot celote. Tako lahko zatrdimo, da so bili v tistih časih, torej pred 11.000 leti, lovci, ribiči in nabiralci z Urala nič manj razviti kot pa poljedelci z Bližnjega vzhoda.« Terberger je zato napovedal, da bo božanstvo v svetu dobilo prepoznanje, ki si ga zasluži, saj dokazuje, da središče razvoja kulture v Evraziji ni bilo le na Bližnjem vzhodu, ampak tudi na območju Urala.

»Gre za edinstveno skulpturo, ki ji na tem svetu ni para. Prekrita je s šifriranimi sporočili – ljudje so s pomočjo idola generacijam, ki so prihajale za njimi, posredovali znanje.« 

Osem obrazov

Ruski strokovnjaki so odkritje že označili za senzacionalno. Tako je tudi uradno, da je idol, prekrit s skrivnostnimi zapisi, ki bi kaj lahko bila sporočila naših davnih prednikov iz začetka holocena, najstarejši svoje vrste. Raziskovalci so med datiranjem odkrili tudi, da ima božanstvo osem obrazov – enega več, kot pa so prvotno domnevali. Le eden od njih pa je tridimenzionalen. Skulptura je bila iztesana iz sveže posekanega in 157 let starega macesna, rezbarije in hieroglifi pa so bili v les vrezani s pomočjo kamnitega orodja. Razdrobljeni kip iz macesnovega lesa je v močvirju počival štiri metre globoko, rekonstruirana različica pa se pne kar 2,8 metra visoko. V izvorni obliki naj bi meril celo 5,3 metra, toliko kot dvonadstropna hiša. Dva metra artefakta je izgubljenega, so se pa zato ohranile risbe sibirskega arheologaVladimirja Tolmačeva,ki upodabljajo vse dele stvaritve.

Twitter

Lesena stvaritev je starejša od slovitega Stonehengea.

Mojstrovina, ki ji ni para

Mihail Žilin z Arheološkega inštituta Ruske akademije znanosti, je pred časom dejal, da je kip proučeval z občutkom strahospoštovanja. »To je mojstrovina,« je povedal in dodal, da premore gigantsko čustveno vrednost in silo. »Gre za edinstveno skulpturo, ki ji na tem svetu ni para. Prekrita je s šifriranimi sporočili – ljudje so s pomočjo idola generacijam, ki so prihajale za njimi, posredovali znanje.«

Zakodirana sporočila

Čeprav vsebina teh sporočil ostaja neznanka, je jasno, da so stvaritelji idola živeli v harmoniji z naravo, bili napredni in uživali v zapletenem duhovnem svetu.