Zanimivosti

Starodavni rokopis omenja Jezusovo ženo

R.T.
25. 8. 2015, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Analiza črnila, uporabljenega v »evangeliju Jezusove žene« – starodavnem papirusu, ki bi lahko dokazal, da je bil Jezus Kristus poročen – bi lahko pokazala, da je avtentično.

Wikipedia

Na delčku papirusa je v starem koptskem jeziku med drugim zapisano: »Jezus jim je dejal: Moja žena …« in »… ona bo lahko postala moja učenka«.

V preteklosti so se nekateri že sklicevali na ta dokument, ko so dokazovali, da je bil Jezus poročen in da ni živel v celibatu. Če se to izkaže za resnico, bi bil spodkopan eden od temeljnih naukov Cerkve. Nič nenavadnega torej, da so vse od odkritja papirusa zgodovinarji in verski voditelji poskušali tako potrditi kot zanikati kredibilnost dokumenta. Nedavna analiza črnila pa je pokazala, da papirus ni delo avtorja, ki je ponaredil več drugih, kot so domnevali nekateri. Lani je karbonska analiza pokazala, da bi dokument lahko nastal med četrtim in osmim stoletjem, kar bi pomenilo, da je avtentičen. Kot že rečeno, to potrjuje tudi analiza raziskovalcev z Univerze Columbia, ki pa so z informacijami v zvezi z njihovimi dognanji skopi, dokler ne bo objavljena celotna raziskava.

Ta papirus je bil skupaj z drugimi leta 2012 anonimno predan harvardski profesorici Karen King. Vatikansko časopisje je takrat »evangelij Jezusove žene« nemudoma označilo za ponaredek. Kingova, kot pravi, pozdravlja razprave, obenem pa opozarja, da na podlagi dveh delcev različnih stavkov z delčka papirusa ni mogoče zaključiti, da je bil Jezus dejansko poročen.