Zanimivosti

Velika pomoč

G.T.
24. 8. 2015, 22.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V 11 deloviščih prostovoljnega delovnega tabora za mlade Summer job 2015 so čistili smeti in gozdne površine ter barvali ograjo po priljubljeni pešpoti na Strunjanskem klifu.

aSmanta Makovac

V Strunjanu se je zaključil tridnevni prostovoljni delovni tabor za mlade – Summer job 2015, na katerem je bilo na 11 deloviščih vzdolž Obale aktivnih 60 mladih, starih med 18 in 30 let, iz vse Slovenije. Vodja delovišča v krajinskem parku je bila Petra Kogoj, ki je skrbela za ekipo do deset prostovoljcev. Kljub precej slabemu vremenu so izpolnili pričakovanja, saj so se lotili čiščenja gozdnih površin tik ob priljubljeni pešpoti, ki poteka po robu Strunjanskega klifa. Odpeljali so veliko količino odpadkov in prebarvali celotno ograjo okoli razgledišča pri križu nad Zalivom sv. Križa. Dotrajana pletenica na ograji bo zamenjana v naslednjih dneh.

BREZ OKLEVANJA

Po besedah odgovornih so prostovoljci omogočili, da bo obisk poti po Strunjanskem klifu še prijetnejši in varnejši. »Veseli me, da je še veliko mladih ljudi, ki z majhnim, toda pomembnim prostovoljnim prispevkom pripomorejo k bolj čistemu in urejenemu okolju. Zahvala in pohvala vsem, ki so sodelovali v tej akciji. Okolje Piran bo tudi v prihodnje podpiralo tovrstne akcije,« je dejal Alen Radojkovič, direktor Javnega podjetja Okolje Piran.

BONTON V NARAVI

Kogojeva je bila pozitivno presenečena, da so se obiskovalci parka zanimali glede akcije in bili navdušeni nad prostovoljnim delom mladih, hkrati pa dodala: »Prostovoljec ni težko biti, saj šteje že mala stvar, kot je spoštovati naravo in pospraviti za seboj.« Vsi sodelujoči pa so enotni: naravni parki so za ljudi, zato je pomemben prispevek posameznega obiskovalca, da spoštuje bonton v naravi. Odmetavanje smeti, kurjenje, šotorjenje in vožnja z avtomobili v naravnem okolju ter uničevanje redkih rastlinskih in živalskih vrst – ni obnašanje, ki bi sodilo v to okolje.