Zanimivosti

Modna tradicija islama: burka, nikab ali hidžab?

B.K.
4. 8. 2015, 13.00
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 09.11
Deli članek:

Zakrivanje obraza s tančico je praksa, ki je danes najtesneje povezana z islamom. Vendar ne izvira iz te religije – zakrivanje obraza so namreč prakticirale že pred-islamske kulture na bližnjem vzhodu, muslimani pa naj bi to prakso prevzeli, da bi se bolje prilagodili življenju v teh družbah.

Reuters

Danes je nikab – tančica, ki prekriva obraz – večkrat simbol spolne represije in religijskega konservatizma.

Koran sicer 'skromno' oblačenje – se pravi oblačenje, ki zakriva čim več izpostavljenih delov telesa, zapoveduje tako moškim kot ženskam, hkrati pa priporoča ženskam, da si pokrijejo zadnjice, moškim pa zapoveduje, naj umikajo pogled od žensk in ne mislijo grešno, saj bo tako bolje zanje. Prav tako Mohamed zapoveduje vernim ženskam, da naj pred moškimi, ki niso muslimani zakrivajo svoje vratove, ramena in lase.

Nekateri muslimani sprejemajo relativističen pristop k oblačilom. Verjamejo, da mora zapoved po skromnosti biti interpretirana glede na običaje družbe, v kateri živijo. Zanje je pomembno da se oblačijo v oblačila, ki sporočajo konservativnost in skromnost v neki specifični družbi.

V Koranu – sveti knjigi islama, sicer obstajata le dve referenci, ki se ukvarjata posebej z ženskimi oblačili, kar je privedlo do različnih interpretacij.

Znano je denimo, da so žene preroka Mohameda hodile okoli zakrite, a Koran izrecno navaja, da se morajo žene preroka obnašati drugače od ostalih žensk. To je tudi razumljivo, saj je Mohamed vse religijske in civilne zadeve opravljal v mošeji ob svojem domu. Ljudje iz celotnega sveta so preroka obiskovali vse ure v dnevu, plemenske delegacije pa so med obiskom postavile svoje šotore znotraj odprtega dvorišča, le nekaj metrov stran od Mohamedovega doma, kjer so spale njegove žene. Mnogi migranti pa so spali kar v mošeji, dokler niso našli dostojnega prebivališča.

Mohamed naj bi tako s prekrivnimi oblačili ustvaril simbolno distanco med svojimi ženami in množično skupnostjo, ki je živela praktično na pragu njihovega doma, ter jih tako zavaroval pred morebitnimi napadi. Termin 'darabat al-hidžab' – obleči tančico, pa naj bi se celo uporabljal sinonimno s 'postati žena preroka Mohameda'.

Med Mohamedovim življenjem se naj sicer ne bi popolnoma zakrivala nobena ženska, ki ni bila njegova žena.

Hidžab 

41e65654f57ec37465b4d3f1e3532b43.jpeg

Beseda hidžab opisuje dejanje prikrivanja nasploh, vendar se pogosto uporablja kot ime za naglavno ruto, ki jo nosijo muslimanske ženske. Hidžab ima mnogo različnih stilov in barv, po navadi pa pokriva glavo in vrat, obraz pa pušča odkrit.

Čador 

520b4b46e813b51ea03c6f6feed12ef8.jpeg

Čador je enodelna tančica, ki pokriva celotno telo. Nosijo ga večinoma ženske v Iranu, obraz pa pušča odkrit. Pod čadorjem se lahko nosi tudi nikab, s katerim si ženske zakrijejo še obraz.

Nikab 

0972bb2e20ee22e344dac2a7c81b0c43.jpeg

Nikab je tančica za obraz, ki prekrije celoten obraz razen oči. Po navadi se čez nikab nosi tudi ruta, ki pokriva celotno telo.

Burka 

54a5d0a0b4765f522493f95f167d17c0.jpeg

Burka je najbolj konservativna izmed vseh islamskih tančic. Gre za enodelno oblačilo, ki pokriva obraz in telo, na predelu oči pa ima pogosto mrežasto tkanino.