Zanimivosti

Ker ni hotela ostareti, se je odločila za samomor

R.T.
4. 8. 2015, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Čeprav je bila dobrega zdravja, se je 75-letna Britanka, sicer upokojena negovalka, raje kot za naravno smrt odločila za evtanazijo. Misel, da bi postala slabotna, se ji je zdela preveč zastrašujoča.

Twitter

Gill Pharaoh se je specializirala za neko starejših – tekom svoje kariere je, očitno, razvila odpor do načina življenja, ki mu je bila priča. »Starost ni zabavna. Nič boljše ne bo. Skrbela sem za starostnike – videla sem, kako so živeli. Takrat sem se odločila, da se ne bom postarala,« je dejala Gill.

Izdihnila je 21. julija v kliniki v švicarskem Baslu. Tamkajšnja zakonodaja namreč dopušča zdravniško asistenco pri samomoru. Za seboj je pustila dva otroka in partnerja John Southalla, s katerim je preživela 25 let. V svojem zadnjem intervjuju je razkrila, da jo družina pri nameri podpira. Kot se izkaže, se je od leta 2008 pa do 2012 vsak peti Britanec odpravil umret v Švico.

Izdihnila je 21. julija v kliniki v švicarskem Baslu.

Tja jo je pospremil njen partner. Na večer njene smrti sta se sprehajala po mestnem jedru in na bregovih Rena zadnjič skupaj obedovala. »Večer je bil izredno miren,« je dejal Southall. »Mislim, da sva si tega oba želela. Gill je o tem razmišljala že leta, jaz pa ji tega nisem hotel pokvariti.« Dva meseca pred svojo smrtjo je Gill zapisala: »Nočem, da se mi stanje naravno poslabša do faze, ko bi potrebovala veliko pomoči. Ukrepati moram zgodaj, ker nihče ne bo mogel ukrepati zame. Misel, da bi potrebovala pomoč svojih otrok, se mi zdi odvratna. Zavedam se, da številni starejši ljudje pričakujejo, celo zahtevajo, pomoč svojih otrok, a meni se to zdi nekaj najbolj sebičnega in nerazumnega.«