Zanimivosti

Na današnji dan - eksplozija bombe na olimpijskih igrah

uk
27. 7. 2015, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

27. julija 1996 je razneslo bombo med olimpijskimi igrami v Atlanti. Dve osebi sta izgubili življenje.

Facebook

V eksploziji bombe je umrla ena oseba, 111 jih je bilo poškodovanih, ena oseba pa je umrla zaradi srčnega napada. Šlo je za prvo od štirih bomb, ki jih je nastavil Eric Robert Rudolph. Bil je velik nasprotnik splavov in je želel z bombami prepričati ameriško vlado, da jih prepove. Z napadom v olimpijskem parku pa je želel doseči tudi ustavitev olimpijskih iger. Žrtev eksplozije bi bilo precej več, če varnostnik Richard Jewell ne bi opazil torbe z bombo in začel evakuirati ljudi. Kljub temu je bombo razneslo, preden je spravil vse ljudi na varno. V eksploziji je umrla 44-letna Alice Hawthorne. Richarda so opevali kot junaka, nato pa so ga po krivem obtožili, da je bil vpleten v napad. Že oktobra je bil popolnoma oproščen. Le malo pozneje so namreč eksplodirale še tri bombe. Dve v klinikah za splave in ena v lezbičnem klubu.

LOV NA MORILCA

Policija je vse štiri bombe povezala in nato leta 1997 z napadi povezala Erica. Ta je leta 1997 zbežal v divjino Apalačev, na njegovo glavo pa je bila razpisana nagrada milijon ameriških dolarjev. 31. maja 2003 ga je aretiral policist Jeffrey Scott Postell. Obsojen je bil na dosmrtno ječo brez možnosti pomilostitve. Po obsodbi se je Eric opravičil svojim žrtvam.


Dogodki:

(foto) 1943 – Stalin objavi razglas, s katerim zagrozi s smrtjo vsem, ki bi se brez njegovega ukaza umaknili pred Nemci

Wikipedia

1950 – Federativna ljudska republika Jugoslavija odpre avtomobilsko cesto Zagreb–Beograd, ki je bil prvi razdelek avtoceste Bratstva in enotnosti

1955 – Avstrija postane neodvisna država


Rojstva:

1824 – Alexandre Dumas (sin), francoski pisatelj, dramatik

1898 – Mark Lazarevič Levi oz. Mihail Agejev, ruski pisatelj

(foto) 1973 – Cassandra Clare, ameriška pisateljica

Facebook


Smrti:

1992 – Maxwell Spencer Dupain, avstralski fotograf

1999 – Aleksander Danilovič Aleksandrov, ruski matematik

(foto) 2003 – Bob Hope, ameriški komik, filmski igralec

Wikipedija