Zanimivosti

Francozi niso srečni, ker je prišel kralj

T.C.
26. 7. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Savdski kralj Salman je prispel na počitnice na francosko riviero in pritegnil kar nekaj pozornosti. Med drugim je razburil lokalne prebivalce, saj so zaradi njegove prisotnosti zaprli del plaže.

Reuters

Tritedenski obisk savdskega kralja s skoraj 1000 spremljevalci je dobrodošel bonus za francoske turistične delavce. A zaprtje javne plaže zaradi zagotavljanja zasebnosti in varnosti visokih gostov je razjezilo domačine.

Kralja in njegovo spremstvo sta na letališče v Nico pripeljala dva boeinga 747. Visoki gostje so se nato napotili v zasebno vilo v Vallaurisu na francoski rivieri.

Reuters

Kralj s svojimi bližnjimi bo nastanjen v zasebni družinski vili, kakih 700 drugih članov spremstva pa bo prenočevalo v uglednih bližnjih hotelih. Kralju bo v Francijo že tradicionalno sledilo še več sto Savdijcev, zaradi česar si turistični delavci manejo roke.

A vsi niso zadovoljni. Več kot 100.000 ljudi je podpisalo peticijo, s katero protestirajo proti "privatizaciji" plaže pred vilo savdskega kralja. "Državo pozivamo, naj zagotovi temeljno načelo enakosti vseh državljanov pred zakonom," navaja peticija.

Ozračje je še dodatno napeto zaradi nezakonitih gradbenih posegov. Delavci so namreč skušali dostop do plaže pri vili zapreti s postavitvijo ograje, ki pa so jo po posredovanju francoskih oblasti odstranili.

Prav tako razburja betonska ploščad za dvigalo, ki prebivalce pripelje s plaže v vilo. Oblasti so to dovolile, a pod pogojem, da bo okolica po koncu obiska vrnjena v prvotno stanje.

Pri varnostnih ukrepih pa francoske oblasti vztrajajo. V soboto je tako začela veljati prepoved približevanja vili na 300 metrov.

Reuters