Svet

V eksploziji avtomobila bombe ubita dva turška vojaka

T.C.
26. 7. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V eksploziji avtomobila bombe v večinsko kurdski provinci Diyarbakir na jugovzhodu Turčije sta bila v soboto zvečer ubita dva turška vojaka, štirje pa ranjeni, je sporočila vojska. Eksplozija je odjeknila, ko so priskočili na pomoč kolegom. Odgovornost za napad je danes prevzelo oboroženo krilo prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Reuters

Oboroženo krilo PKK, Sile za obrambo ljudstva (HPG), je na svoji spletni strani sporočilo, da so njihovi gverilci izvedli napad in da so ubili osem vojakov, 11 pa ranili.

Vojska, ki je sporočila, da sta bila ubita dva, ranjeni pa štirje vojaki, je že pred tem za napad obtožila PKK in poudarila, da so vojake zvabili na kraj napada, potem ko so na cesti med Diyarbakirjem in Bingolom zažgali tri avtomobile. Avtomobil bomba je namreč eksplodiral ob prihodu konvoja oklepnih vozil s pripadniki elitne enote žandarmerije, ki je priskočila na pomoč kolegom na cesti v okraju Lice blizu večinsko kurdskega mesta Diyarbakir.

Reuters

Do napada prihaja po tem, ko je turška vojska v soboto začela izvajati letalske napade na položaje PKK na severu Iraka, kar je PKK označila za agresijo in dodala, da je s tem Ankara kršila prekinitev ognja med PKK in turškimi varnostnimi silami, ki velja od marca 2013. "Pogoji za ohranitev prekinitve ognja so bili kršeni. Soočeni z napadom imamo pravico do obrambe", so sporočili v soboto iz HPG.

Islamsko-konservativna turška vlada je letalsko obstreljevanje položajev PKK v Iraku sprožila po vrsti napadov skrajnežev blizu PKK na policiste v minulih dneh. HPG je tako prevzel odgovornost tudi za sredino smrt dveh policistov v mestu Ceylanpinar ob meji s Sirijo, ki ga je označil za povračilni ukrep za ponedeljkov samomorilski napad skrajne Islamske države (IS) na prokurdske aktiviste v mestu Suruc, ki je zahteval 32 življenj.

ZDA, ki so zadovoljne s pripravljenostjo Ankare, da poveča vlogo v boju proti Islamski državi, pa so danes podprle pravico Turčije do napadov na položaje PKK. "Turčija ima pravico, da ukrepa proti terorističnim ciljem," je dejal svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes in spomnil, da je za ZDA PKK teroristična skupina.

PKK je tri desetletja vodil upor za samoupravo na jugovzhodu države, v katerem je bilo ubitih več kot 40.000 ljudi, od leta 2013 pa je v pretežni meri spoštoval enostransko prekinitev ognja. Sobotni napadi so bili prvi napadi turških oblasti na PKK po kakih treh letih miru. Leta 2012 sta strani začeli dialog za končanje upora, a ni prinesel dogovora.

Reuters