Svet

Britanci o članstvu v EU sredi prihodnjega leta

T.C.
26. 7. 2015, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski premier David Cameron namerava referendum o članstvu države v EU izpeljati junija 2016, danes poroča britanski Independent. Časnik se sklicuje na neimenovan vir, na Downing Streetu pa poročanja zaenkrat niso komentirali.

Reuters

Časnik navaja, da bo Cameron datum referenduma napovedal na letnem kongresu njegove konservativne stranke, torej oktobra. Tega sicer niso želeli komentirati ne v premierjevem uradu, ne v stranki.

Cameron je obljubil, da bo skušal na novo izpogajati položaj Velike Britanije v 28-članski uniji, preden bodo državljani do konca leta 2017 o članstvu odločali na referendumu.

Independent je poročilo objavil le nekaj dni zatem, ko je ameriški predsednik Barack Obama Britance pozval, naj ostanejo v EU. V pogovoru za BBC je dejal, da je to nujno za ohranitev globalnega vpliva države.

Britanski finančni minister George Osborne je medtem danes začel obisk v Parizu, kjer bo iskal podporo za reforme EU.

Arhiv Svet24

London si bo prizadeval državo ohraniti v EU, a želi več sprememb, med drugim otežitev postopkov za pridobitev socialne zaščite v državi, večjo moč odločanja za nacionalne države in možnost, da se posamezne članice ne odločijo za nadaljnje korake v smeri tesnejše integracije.

Med razlogi, zaradi katerih naj bi se Cameron odločil referendum izpeljati tako zgodaj, Independent navaja predvsem dva: krizo v Grčiji, ki je sprožila strahove o izstopu države iz območja z evrom, in željo, da britansko članstvo v EU ne bi bila predvolilna tema na francoskih in nemških volitvah leta 2017.

Arhiv