Svet

Izraelska policija vdrla v sveto mošejo Al Aksa

T.C.
26. 7. 2015, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Izraelska policija je danes vstopila v enega najbolj svetih krajev islama - mošejo Al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu - da bi pomirila palestinske izgrednike. V mošejo, ki je sveti kraj tudi za Jude, je vstopila, ko so vanjo pobegnili zamaskirani izgredniki, od koder so nato na policijo metali kamenje.

Reuters

sta

Da bi preprečili nadaljnje nasilje, je policija vstopila nekaj metrov v notranjost mošeje in zaprla njena glavna vrata, tako da so izgredniki ostali zaprti v njej, je sporočila policija ter poudarila, da vanjo niso vdrli.

V okoliških ulicah so se nadaljevali posamični spopadi med policijo in Palestinci, ki so v policiste metali kamenje in steklenice. Pri tem so bili lažje ranjeni štirje policisti, prijeli so najmanj tri Palestince.

Policija zelo redko vstopa v mošejo Al Aksa zaradi občutljivosti območja. Obisk takratnega vodje opozicije Ariela Šarona leta 2000 je sprožil pet let trajajočo drugo palestinsko vstajo.

Danes sicer Judi praznujejo verski praznik in pričakujejo, da jih bo več deset tisoč obiskalo zid žalovanja, ki leži pod mošejo.

Arhiv Svet24