Zanimivosti

Skrivnostni krogi v Jadranu. Se pripravlja napad?!

K.S.
14. 5. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Misteriozni krogi v žitu niso nikakršna novost, so pa novost krogi v Jadranskem morju, sploh zdaj, tik pred poletno sezono! Nihče naj ne bi vedel, kako so nastali in nihče naj ne bi vedel, zakaj so sploh tam, kjer so – torej ob obali Dugog Otoka.

Kdo je to naredil?

Nas čaka apokaliptični konec sveta?

Te 'čudne kroge' so odkrili že lansko poletje, ko je splitski naravovarstveni zavod opravljal preglede za morebitne posege za zaščito okolja in pregled raznih morskih vrst. No, resda niso odkrili  nove morske vrste, so pa odkrili nenavadne kroge. 

Pogled z zraka 

Našteli so kar 28 krogov, ki so od obale vsi enako oddaljeni. Med njimi je približno 300 metrov razdalje in njihov premer je približno 50 metrov.

Biolog Mosor Pravan je o tem nenavadnem pojavu povedal: »Najprej smo mislili, da je nekaj narobe z zračnim posnetkom, potem smo ugotovili, da je stvar še kako  resnična. Robi krogov so tako natančni, da bi lahko celo rekli, kot da bi ga naredil nekdo z ogromnim šestilom!«

Razlaga je po vsej verjetnosti čisto enostavna .... Ali pač?

Kaj je videl potapljač? 

Potapljač Vedran Petešić, ki se pogosto potaplja v tem predelu, je medijem povedal: »Opazil sem, da je nekaj nenavadnega, resda nisem opazil, da je to popoln krog, vendar se mi je zdel zelo čuden. Površine so bile gole, brez trave, kot da bi bile okužene in da bi vse v tistem predelu enostavno umrlo….« 

Dinamit, nafta ali kaj?!

Seveda so se začele pojavljati razno razne teorije. Ena od teh je ta, da naj bi nekdo to naredil z dinamitom. Seveda so strokovnjaki to teorijo takoj ovrgli, saj ni mogoče, da bi eksplozija naredila tako pravilen krog. Na zagrebškem inštitutu so odvrgli tudi možnost, da bi obstajala tudi kakršna koli povezava z iskanjem nafte, saj je metodologija iskanja drugačna. 

Strokovnjaki bodo morali čimprej pregledali vzorce tal, ki jim bodo mogoče pomagali do pravega odgvora.

Medplanetarni boj?! 

Misteriozni krogi so sedaj pod drobnogledom in novica o njihovem obstoju je že zaokrožila svet. Sedaj je čas za iskanje odgovorov na mnoga vprašanja in glede na to, da se že okoli žitnih krogov debata ne poleže, bo najbrž tudi v tem primeru tako … 

Scenarij kot iz filma?

Če pa drži zastrašujoča teorija, da so ti morski krogi v bistvu Zemeljske baze napadalnih Nezemljanov, ki želijo zavzeti naš ljubi planet, se bomo morali kaj kmalu pripraviti na medplanetarni spopad, kateremu najbrž ne bomo kos. Seveda je to teorija zagovornikov katastrofičnih teorij, ki komaj čakajo dan, ko se bodo Nezemljani končno pokazali! 

Nekateri menijo, da nas čaka prav apokaliptični filmski scenarij in čeprav je resnica okoli teh krogov najbrž veliko bolj enostavna in manj zastrašujoča, si oglejte eno od scen iz filma Battleship.