Slovenija

Poslanci SDS na izredni seji opozarjajo na slabši položaj kmetov zaradi višjih kazni

STA
14. 5. 2014, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanci so začeli izredno sejo DZ, sklicano na zahtevo poslancev SDS. Predlagatelji so prepričani, da zakonodaja, spremenjena v času vlade Alenke Bratušek, prinaša bistveno povečanje kazni za prekrške v kmetijstvu. Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, je očitke zavrnil in poudaril, da je kazni višala prejšnja vlada.

Robert Hrovat (SDS) je ob začetku izredne seje, na kateri imajo poslanci za razpravo o kaznih v kmetijstvu na voljo sedem ur in pol, poudaril, da je vlada Bratuškove delovala proti podeželju in kmetom, kazni v kmetijstvu pa so postale višje kot za najhujše davčne prekrške.
"S takšnimi posegi v kmetijstvo se to dela neperspektivno, na plečih kmetov pa se skuša reševati gospodarsko krizo v Sloveniji," je dejal Hrovat. Ob tem je izpostavil slabšanje položaja slovenskih kmetov, razloge za to pa iskal v pomanjkanju ukrepov.
Židan se je po ocenah poslancev SDS v svojem mandatu ukvarjal predvsem z neracionalnim predpisovanjem glob za kmete, na plečih katerih se rešuje gospodarska kriza. "Z visokimi kaznimi ste naredili kmeta še manj konkurenčnega," je poudaril.
Hrovat je danes izpostavil predvsem kazenske določbe zakona o gozdovih, zakona o vinu in zakona o ohranjanju narave. Kazni za prekrške v kmetijstvu so po oceni poslancev SDS v očitnem nesorazmerju s kaznimi za prekrške na drugih področjih.
"Prav je, da se zagotavlja sledljivost lesa, vendar pa je zakon o gozdovih neživljenjski, kazni pa previsoke, neracionalne in niso sorazmerne prekršku in škodi, ki lahko nastane," je dejal Hrovat.
Podobno se je po njegovem mnenju zgodilo tudi pri zakonu o vinu. "Kazen je lahko višja od letnega pridelka," je poudaril Horvat. V SDS menijo, da se bo podobno zgodilo pri noveli zakona o ohranjanju narave, ki je v parlamentarnem postopku.
"Končuje se mandat te vlade in tudi ministra Židana, ki je po našem mnenju vodil politiko proti kmetijstvu in ne zanj," je ocenil poslanec SDS.
Židan je očitke poslancev SDS zavrnil. Izpostavil je, da kmetijstvo temeljno ureja zakon o kmetijstvu, ki je bil v DZ sprejet soglasno. V zvezi s spremembami zakona o gozdovih pa je dejal, da je kazensko politiko zakona o gozdovih bistveno spremenila že prejšnja vlada.
Izpostavil je, da je razmeroma dobra kmetijska politika v zadnjih desetih letih omogočila, da je večji del kmetij kljub zaostrenim razmeram preživel. Poslancem je predstavil statistiko izrečenih kazni v kmetijstvu in dejal, da na ministrstvu opažajo, da so kmetje kaznovani manj, ko so na oblasti leve vlade.
Poslanci SDS so sicer pripravili predlog sklepa, s katerim bi DZ vladi naložil znižanje kazni, vendar pa poslanci danes o njem ne bodo glasovali, saj predlogi niso dobili podpore matičnega odbora.