Svet

Spopadi na vzhodu Ukrajine zahtevali nove žrtve

STA
14. 5. 2014, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Spopadi na vzhodu Ukrajine so danes zahtevali nove žrtve. Proruski separatisti so sporočili, da so v spopadih na obrobju mesta Slavjansk ponoči ubili osem ukrajinskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal samooklicani župan Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, so separatisti odgovorili na napad ukrajinskih sil, pri tem pa ubili osem ukrajinskih vojakov in uničili več vojaških vozil ukrajinske vojske. Dodal je, da so tudi uporniki utrpeli izgube, a ni pojasnil kakšne.
Ukrajinska vlada njegovih navedb še ni komentirala, poroča dpa.
Rešitev za vse hujšo krizo v Ukrajini bodo med drugim skušali najti na t. i. okrogli mizi oz. dialogu, ki se bo danes začel v Kijevu. Ker prozahodna ukrajinska vlada zavrača pogovore s separatisti, na pogajanja niso vabljeni predstavniki proruskih sil iz vzhodne Ukrajine.
Na srečanje so vabljeni člani ukrajinske vlade, predstavniki civilne družbe ter politiki in gospodarstveniki iz regij Doneck in Lugansk. Pogovore naj bi usmerjala nemški diplomat Wolfgang Ischinger in bivša ukrajinska predsednika Leonid Kravčuk in Leonid Kučma kot nepristranska predstavnika Ukrajine.