Zanimivosti

Dan s kraškimi ovčarji

Tilen Pajek
14. 5. 2014, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je preteklo nedeljo posvetil avtohtoni slovenski pasmi psa, kraškemu ovčarju. Že Janez Vajkard Valvasor je namreč v knjigi Slava vojvodine Kranjske opisoval močne in neustrašne pse, ki so jih gojili ob reki Pivki. Ta zapis je najbolj trden dokaz, da so kraševci živeli na našem ozemlju že pred več stoletji.

Tilen Pajek

In tudi zato so organizatorji brez večjih pomislekov na pobudo Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije pripravili prvi dan s kraškimi ovčarji, na katerem se je zbralo čez sto udeležencev.

Obiskovalci so lahko ta dan muzej obiskali brezplačno, od blizu spoznali edino slovensko avtohtono pasmo in se skupinsko odpravili na pohod do Petelinjega jezera. »Okolica in sprehod po poti sedemnajstih slikovitih, različno velikih in obstojnih jezer sta idelna tudi za sprehod s psom. Tukaj ni avtomobilov in vsak lahko spozna vse zanimivosti mešanice kamnitega Krasa in zelene Notranjske,« je pojasnila Erika Kovačič iz občine Pivka. Raziskovalci so v tem naravnem rezervatu našteli 182 vrst rastlin, 210 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 127 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa najdejo tudi velike zveri, kot so medved, volk in ris. 

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer.

Druženje v urejeni okolici muzeja in pasji lajež sta nedeljsko dogajanje v Slovenski vasi zagotovo popestrila. In čeprav je kraševec včasih služil pastirjem kot zaščitnik ovčjih čred in je bil dober čuvaj, smo ta dan spoznali, da je lahko tudi izredno dober pasji prijatelj.

 

Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Makete najpomembnejših življenjskih okolij – mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam – dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

Jani Frank, strokovni sodelavec muzeja, je za Svet24 povedal, da je bilo preteklo leto rekordno: »Res je, največje Palško jezero je letos postavilo rekord vodostaja, odkar se izvajajo meritve, saj je imelo  več kot 30 metrov globine.« Zelo zadovoljni so tudi z obiskom, saj so v pol leta zabeležili prek tri tisoč gostov tega majhnega, vendar zelo interaktivnega muzeja.

Trenutno pa v ospredje postavljajo željo, da bi temu področju zagotovili naziv krajinski park: »Želja je zavarovati to pokrajino presihajočih jezer zaradi njene velike bogate pestrosti in unikatnosti. To je edinstven primer za Evropo, da na petnajstih kilometrih zračne razdalje najdete kar sedemnajst presihajočih jezer. Pripravili smo osnutek odloka o zavarovanju tega območja, zdaj pa mora občinski svet predebatirati in, upamo, potrditi odlok o krajinskem parku,« je dejal sogovornik, ki si želi, da bi z varstvenimi režimi ožja območja zaščitili pred uničenjem rastlinstva in živalstva, ki tam domuje.

Poleg stojnice z domačimi izdelki, pasjih dobrot iz pasje pekarne ter zanimivih predavanj so pripravili tudi likovno delavnico z akademsko slikarko Andrejo Verderber, ki je povedala: »Otroci imajo veliko domišljije in ustvarili so res veliko lepih podob kraških ovčarjev. Med temi je mnogo takih, ki že dejansko kažejo likovno nadpovprečno znanje mladih umetnikov.«